Британската марка Jaguar пуска две специални юбилейни версии на един от най-успешните си автомобили - луксозният и мощен кросоувър F-PACE. Марката Jaguar отбелязва 90 години (от 1935 до 2025 г.) от разработването и производството на автомобили Jaguar с двигатели с вътрешно горене, като се сбогува конвенционалните двигатели вследствие на прехода към изцяло електрическа мобилност от 2025 година.

Вижте специалните юбилейни версии на Jaguar F-PACE  >>  >>  >>

Първият специален вариант на Jaguar F-PACE се нарича 90th Anniversary Edition. Юбилейното издание се отличава с фини емблеми, екстериорни елементи R-Dynamic и избор от опции, включително алуминиеви джанти с ефект на диамант, тонирани стъкла, панорамен покрив и 360-градусова камера. Интериорът се отличава със спортни седалки с контрастни шевове, черен таван и декорация от алуминиеви покрития, които създават луксозна обстановка.

Jaguar F-PACE 90th Anniversary Edition

Снимка: Jaguar

Задната част е украсена с отделно лого от специална серия. Пакетът 90th Anniversary Edition може да бъде поръчан за всички нива на оборудване S, SE и HSE с всички двигатели. На различните пазари има 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов мотор във версии с мощност 163 и 204 к.с., 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 250 к.с., 3,0-литров 6-цилиндров редови бензинов турбомотор с 400 к.с.

Предлага се и версия Plug-in електрически хибрид, който комбинира 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател и електромотор със системна мощност от над 400 к.с. Последният предоставя до 64 км пробег в изцяло електрически режим и възможност за бързо постояннотоково зареждане на батерията от 0 до 80% за едва 30 минути.

Jaguar F-PACE 90th Anniversary Edition

Снимка: Jaguar

Друга прощална версия на Jaguar F-PACE е подготвена за топверсията на Jaguar F-PACE SVR и носи името SVR 575 Edition, като отдава почит на двигателя с вътрешно горене със своя мощен двигател V8 с механичен компресор, осигуряващ епична производителност и подобаващ гърлен звук, благодарение на своята активна изпускателна система с клапани с променлив ход.

Jaguar F-PACE SVR 575 Edition

Снимка: Jaguar

Новият Jaguar F-PACE SVR 575 Edition носи динамиката в сърцето си, задвижван от отличителния 5,0-литров V-образен 8-цилиндров двигател с механичен компресор. Юбилейният SVR 575 Edition е получил допълнителна мощност от 25 к.с. до 575 к.с. и се превръща в най-мощният F-PACE досега, предлагащ уникална комбинация от динамика и емоции. Със 700 Нм въртящ момент, той може да ускори от 0 до 100 км/ч за 4,0 секунди.

Jaguar F-PACE SVR 575 Edition

Снимка: Jaguar

Спортният кросоувър SVR 575 Edition се възползва от уникалното купе с оптимизирана предна броня, пакет с черни детайли в екстериора с черна рамка на радиаторната решетка и ламели на предния капак и задна броня с черни елементи. Новият Jaguar F-PACE SVR 575 Edition е качен на 22-инчови ковани алуминиеви джанти в контрастен сатенен сив цвят с ефект на диамант.

Jaguar F-PACE SVR 575 Edition

Снимка: Jaguar

Вътре спортните седалки Performance с тапицерия от велур и кожа Windsor разполагат с подгряване и охлаждане и с електрическо регулиране в 14 посоки, като осигуряват осезаем комфорт. Предлагат се и седалки Performance с тапицерия от полуанилинова кожа. На алуминиевия волан и на алуминиевия фурнир на предния панел са поставени щампи с логото SVR.

Jaguar F-PACE SVR 575 Edition

Снимка: Jaguar

Юбилейният кросоувър Jaguar F-PACE 90th Anniversary Edition вече е наличен за поръчка в Европа и струва от 70 450 евро в Германия. За най-мощния и Jaguar F-PACE SVR 575 Edition ще трябва да платите поне 117 600 евро в Германия. Точният срок за завършване на производството на модела F-PACE все още не е обявен, но това трябва да се случи преди края на 2024 г.

"Jaguar F-PACE предоставя на новите клиенти на марката възможността да избират модел от икономичния plug-in хибрид до спортния SVR. Със своето вродено качество и модерен дизайн, той доставя удоволствие на клиентите в цял свят. Докато се подготвяме за изцяло електрическо бъдеще, 90-ото юбилейно издание достойно отдава почит на девет десетилетия новаторски дизайн, производителност и иновации", заяви Роудън Глоувър, управляващ директор на Jaguar.

Jaguar F-PACE 90th Anniversary Edition

Снимка: Jaguar

Зад 90-тото юбилейно издание на Jaguar F-PACE 90th Anniversary Edition стои история, обхващаща девет десетилетия (от 1935 до 2025) на лидерство в автомобилния свят. Моделът заема достойно място в наследството на Jaguar като първия му SUV сред забележителна поредица автомобили и иновации. Знаменитият 5,0-литров V8 изцяло алуминиевият двигател с 32 клапана - по четири клапана на цилиндър осигурява повече мощност, повече въртящ момент и по-голям финес. Този двигател присъства в Jaguar F-PACE SVR от 2018 г.

Jaguar F-PACE SVR 575 Edition

Снимка: Jaguar

Новаторските инженерни решения продължават, когато през 2018 г. Jaguar представя един от първите премиум електрически автомобили в света - I-PACE. Използвайки специална алуминиева архитектура за електрически превозни средства, това е най-устойчивата на усукване конструкция на Jaguar до момента, с разпределение на масата 50:50 и с два електромотора, проектирани от Jaguar, осигуряващи мощност от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент.

Jaguar I-PACE

Снимка: Jaguar

От момента на своето лансиране Jaguar I-PACE е спечелил над 90 награди, включително безпрецедентния троен трофей на наградите за "Най-добър автомобил в света" за 2019 г., завоювайки отличията за "Най-добър автомобилен дизайн", "Най-екологичен автомобил" и "Най-добър автомобил в света", както и "Европейски автомобил на годината" за 2019 г. От 2025 г. Jaguar ще се трансформира в изцяло електрическа луксозна марка с уникални автомобили, носители на новаторски технологии и визионерски дизайн.