Председателят на борда на директорите на Tesla Робин Денхолм призова акционерите на Tesla в отворено писмо да одобрят гигантския пакет от обезщетения за главния изпълнителен директор Илон Мъск в размер на 56 млрд. щ. долара.

"Очевидно е, че не става въпрос за пари", пише Денхолм.

Това е вторият опит за форсиране на гласуването, след като по-рано тази година съдия от Делауеър установи, че първото одобрение на пакета е "дълбоко опорочено" и анулира резултатите. Сега Tesla работи усилено, за да убеди акционерите да гласуват за втори път в подкрепа на плащанията, съобщава The Verge.

В обръщението си Денхолм подчертава, че Мъск е нестандартен ръководител и Tesla е нестандартна компания, така че типичните начини за мотивиране на топ мениджъри тук не работят. Той казва, че е необходимо нещо специално, за да се задържи човек като Мъск, който има уникална визия и способности.

Денхолм намеква, че Мъск може да избира между Tesla и многото си други проекти като SpaceX, Neuralink и Boring Company. И ако акционерите на Tesla не одобрят пакета от компенсации, Мъск може просто да си тръгне и да посвети времето си на тези проекти.

Подчертава се, че не става въпрос за пари сами по себе си. Мъск вече е един от най-богатите хора на планетата. Но той се нуждае от мотивация под формата на признание на приноса му към Tesla от страна на акционерите и борда на директорите.

Много инвеститори и анализатори преди това изразиха опасения, че Мъск е твърде разсеян от други проекти в ущърб на Tesla. А след закупуването на Twitter фокусът му върху компанията още повече намаля.

В същото време Мъск не крие амбициите си да получи 25% дял в Tesla, за да има по-голямо влияние при осъществяването на плановете си за разработване на изкуствен интелект и безпилотни автомобили. Той дори заплаши да отдели това подразделение в отделна компания, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Акционерите на Tesla са изправени пред труден избор. От една страна, 56 млрд. щ. долара е безпрецедентна сума за изпълнителния директор на публична компания. От друга страна, именно неговата визия, енергия и нестандартни идеи превърнаха Tesla в успешна иновативна компания.

И ако Мъск напусне, това може сериозно да навреди на бизнеса и акциите на Тесла - казва Денхолм.

Гласуването на изплащането на Мъск ще се проведе на 13 юни. Акционерите ще трябва да отговорят на въпроса: готови ли са да платят 56 млрд. долара, за да запазят основния човешки актив на компанията - Илон Мъск? Или да рискуват да го загубят? Резултатът от това гласуване ще определи не само съдбата на най-големия компенсационен пакет в историята, но и бъдещата посока на развитие на Tesla.