Корейският автомобилен производител Hyundai Motor Group, който включва марките Hyundai и Kia, представи нова уникална технология, която е способна да поправя драскотини по повърхността на автомобила на събитието Nano Tech Day 2023 в Сеул.

Новата нанотехнология позволява на боята по повърхността на автомобилите да се възстановява сама до оригинално състояние. Според представител на корейския автомобилен производител, тази авангардна технология е базирана на наночастиците и използва синтезиране и подреждане на материали на микроскопично ниво за създаване на нови материи с уникални свойства.

С напредването на технологиите за автономно шофиране и увеличаването на електрическите превозни средства, рискът от повреда на критични компоненти нараства. Дори незначителни драскотини върху важни части като камери или сензори, използвани при автономно шофиране, могат да възпрепятстват възприемането и възможностите на автомобила за вземане на решения.

Например електромобилите изискват издръжливи и устойчиви на износване компоненти на задвижването. Полимерното покритие, което се възстановява от само себе си, е разработено от Hyundai и Kia с помощта на наноматериали и може да възстанови покритието до първоначалното му състояние в рамките на около 2 часа при стайна температура, без да изисква външно нагряване или ускорители за възстановяване.

Когато покритият компонент претърпи повреда, разделеният полимер в покритието използва химични реакции, за да възстанови първоначалното си състояние. Въпреки че технологиите за самостоятелно възстановяване вече са известни, те често изискват използването на ускорители, което затруднява повтарящата се поправка и са ограничени в приложението без допълнителни нагревателни устройства.

Снимка: Hyundai