Honda планира да удвои броя на софтуерните си разработчици до 10 000 до края на десетилетието, като част от прехода на компанията от традиционно индустриален бизнес модел към такъв, базиран на дигитални технологии, съобщи в. "Никей", цитирано от БТА.

Японският автомобилен производител ще засили партньорството си с индийската софтуерна компания KPIT Technologies. Само този ход трябва да доведе до увеличаване на броя на софтуерните инженери, работещи за "Хонда Мотър", с 1100 - до 2000 души.

Производителят на автомобили също планира да наеме повече софтуерни експерти. "Бихме искали да създадем екип за софтуерно инженерство", съставен както от външни експерти, така и от служители на компанията, заяви изпълнителният вицепрезидент на Honda Шинджи Аояма.

Подобни намерения има и друга японска автомобилна компания - Toyota, която планира да увеличи софтуерния си екип като преквалифицира около 9000 свои служители до 2025 г.

Тъй като Toyota се стреми да подсили своя бизнес с електрически превозни средства и автономно шофиране, служители, участващи в производството и продажбите, са насочени към преквалификация.

Най-големият производител на автомобили в света предвижда, че до средата на десетилетието ще разполага с 18 000 софтуерни инженери. Развитието на автономното шофиране ще играе ключова роля в новия софтуерен тласък.