Последната идея за безопасността на пътя е да се изгради единна мрежа за всички коли на пътя. По този начин във всеки автомобил ще има вградена система, наречена „превозно средство-към-превозно средство” или накратко казано V2V, която постоянно да следи местоположението, скоростта и посоката на движение на всяка една кола на пътя. Според учените подобна технология ще предотврати голям брой катастрофи.
За жалост обаче никой не споменаваше пешеходците до този момент. Да, възможно е да се вгради подобна комуникационна система във всяка една кола, но не и в хората.
От Honda са помислили и за това. Японската компания показа система, носеща името „превозно средство-към-пешеходец”, която има за цел да създаде специална връзка между автомобилите и пешеходците. Основната идея в случая е системата, заложена в колата ви, да комуникира директно със смартфона в джоба на пешеходеца и по този начин автомобилът ви да е наясно къде се намират пешеходците, а вие да сте винаги нащрек.
Самата V2V система разчита на т.нар. DSRC протокол. Благодарение на него например, когато шофьорът на колата пред вас „скочи” на спирачките, вашият автомобил разбира веднага за това и моментално ви предупреждава, а понякога дори сам реагира и натиска спирачките вместо вас. Самата система в подобни случаи е дори по-надеждна от реакциите на шофьорите, защото знае точно с каква сила са били натиснати спирачките на колата пред вас.
За да предпазят пешеходците, Honda са решили да екипират и смартфон с въпросния DSRC протокол. По този начин и пешеходецът става част от въпросната мрежа. Подобно на гореописания случай, колата ще ви предупреждава за пресичащи и намиращи се наблизо пешеходци. Междувременно и телефонът на пешеходецът ще му сигнализира за опасността. От Honda дори споделят, че системата е толкова безпогрешна, че е способна да предупреди шофьора ако пешеходеца разговаря по телефона си, пише съобщение и т.н.