Датският автомобилен производител Zenvo Automotive представи суперспортния модел Aurora. Това е най-лекият и мощен шосеен автомобил, произвеждан някога от Zenvo, като същевременно отбелязва началото на нова ера за датската марка, с изцяло нов дизайн и с истински безкомпромисен подход към производителността.

Леката и бърза хиперкола е кръстена на рядкото светлинно явление Aurora Borealis. Според създателите си, Zenvo Aurora е проектиран с основната мисъл да доставя удоволствие от шофирането с непосредствена връзка между шофьора и пътя.

Снимка: Zenvo

Компанията Zenvo Automotive предлага версията за пътищата Aurora Tur и вариант, фокусиран върху пистата Aurora Agil. Всеки вариант е ограничен до 50 екземпляра. Производството започва през 2026 г., а цените стартират от 2,59 милиона евро.

Вижте още снимки на хиперколата Zenvo Aurora  >>  >>  >>

И двата модела Zenvo Aurora използват 6,6-литров V-образен 12-цилиндров бензинов двигател с четири турбокомпресора, разработен от Mahle Powertrain. Двигателят е монтиран в средата зад пилотската кабина и произвежда 1250 к.с., като се развърта до 9800 оборота в минута.

Zenvo Aurora Agil

Снимка: Zenvo

Двигателят се свързва със 7-степенна хибридна скоростна кутия. Трансмисията има електрически мотор с мощност 200 к.с., който влиза в действие при движение на заден ход и също така функционира като стартер на хибридната система. Двата варианта Agil и Tur на Zenvo Aurora имат различен алгоритъм на превключване на предавките и различно предаване.

Моделът Aurora Agil е със задно предаване, като заедно с бензиновия двигател работи и един електромотор, който довежда общата мощност на хибридната система до 1450 к.с., а системният въртящ момент достига 1400 Нм. Колата спринтира от място до 100 км/ч от място за 2,5 секунди и развива 200 км/ч за 4,6 секунди. Максималната скорост е 365 км/ч. Теглото на Aurora Agil е по-малко от 1300 кг. Каросерията му произвежда 880 кг притискаща сила при 250 км/ч.

Zenvo Aurora Agil

Снимка: Zenvo

Моделът Aurora Tur е със задвижване на четирите колела и е получил система с три електромотора, генерираща допълнителна мощност от 600 к.с. Системната мощност от 1850 к.с. и системният въртящ момент от 1700 Нм съчетават незабавна тяга и светкавична реакция.

Хибридната система осигурява състезателна динамика и превръщаи този задвижващ механизъм в най-мощния двигател V12, монтиран някога на шосеен автомобил. Aurora Tur достига 100 км/ч за 2,3 секунди, а максималната скорост е 450 км/ч. Поради допълнителните мотори, Aurora Tur тежи 1450 кг.

Zenvo Aurora Tur

Снимка: Zenvo

Двата модела на Zenvo Aurora имат два различни подхода, като всеки от тях предлага на собствениците избор кой стил на шофиране и дизайн да изберат. Агресивно оформеният Agil се допълва от елегантният Tur.

Както Aurora Tur, така и Agil разполагат с аеродинамичен дизайн на шасито, управляващ и насочващ въздушния поток чисто над, под и през самата структура. Изчистените линии на Aurora Tur се отличават с красиво изваян екстериор и динамика, настроена за стабилност и удобно шофиране по пътя.

Zenvo Aurora Tur

Снимка: Zenvo

За разлика от него, каросерията на Agil следва същата опростена и елегантна философия на дизайна, но е по-екстремна превод, тъй като каросерията умело управлява въздушния поток. Това осигурява високи нива на притискаща сила, с ясен фокус върху шофирането на писта.

И двата варианта на Aurora имат дизайн с остри ръбове. Agil има голямо крило, а Tur има по-изчистена форма. Дизайнерският стил на Aurora оставя около 70% от карбоновия монокок непокрит. Виждат се и части от предното и задното окачване.

Zenvo Aurora Agil

Снимка: Zenvo

Zenvo Automotive е датски производител на суперавтомобили, разположен на датския остров Зеландия. Компанията е основана през 2007 г. от Йеспер Йенсен и Троелс Волертсен, като до 2009 г. работи под името Nordic Sports Car. След това е преименувана на Zenvo Automotive, за да се свърже с разкриването на ST1. През юни 2018 г. компанията е продадена на чешки инвеститори, базирани в Прага.