На най-голямото изложение за кемпери в Европа в Дюселдорф, Ford разкри изцяло новата версия от следващо поколение на своя популярен кемпер Transit Custom Nugget. Кемперът съчетава най-новите характеристики на автомобила и интериора, за да предложи по-приятни приключения на пътя и сред природата.

Изцяло новият кемпер Nugget е разработен в партньорство с водещия преобразувател на кемпери Westfalia и разполага с популярното уникално вътрешно оформление с няколко зони, което продължава да отличава Nugget от неговите конкуренти.

Германската фирма Westfalia има дългогодишен опит в преработката на кемпери, базирани на Volkswagen и Mercedes-Benz, като все още има принос в основните конкуренти на Transit Custom Nugget.

Снимка: Ford

За първи път клиентите на Nugget ще могат да избират между 2,0-литров турбодизелов двигател EcoBlue със 170 к.с. и електрифицирано задвижване с нов plug-in хибриден 2,5-литров бензинов двигател с електромотор със системна мощност 232 к.с. и възможност за шофиране на чисто електричество.

Вижте отвътре новия кемпер Ford Transit Custom Nugget  >>  >>  >>

Следващото поколение Nugget се възползва от изцяло новата платформа за превозни средства на Ford, пусната през тази година за водещото на пазара семейство на Transit и Tourneo Custom, което въвежда нови дизайнерски характеристики, свързаност и технологии за шофиране.

В жилищното пространство клиентите ще се възползват от първокласни покрития, подобрена функционалност и мощност от полезната опция за соларен покрив, за да направят бягството по-лесно и по-приятно.

Снимка: Ford

Новият Ford Transit Custom Nugget е базиран на най-новия ван Transit Custom, който излиза в шоурумите тази година. За новия Transit Custom Nugget фирмите Westfalia и Ford създадоха изчистен дизайн, за да се възползват максимално от размерите на новия ван и най-новите задвижвания.

Предназначението на новия Transit Custom Nugget е да помага на собствениците си да откриват нови места и с допълнителния комфорт и свързаност, те могат да стигнат по-далеч от всякога.

Новият Nugget ще бъде използван за семейна кола, за да закарате приятели и велосипеди до следващата пътека или като по-вълнуващ ван за планински приключения и спокойни почивки.

Снимка: Ford

Характеристиките на борда включват шкафове с плавно затваряне, които помагат за намаляване на дрънкането от кабината при шофиране, използват се и изскачащи дръжки. Кухненската зона разполага с хладилник, котлон и мивка с топла вода, която може да се използва и със стандартния изход за душ в задната част на микробуса.

Предлага се и завеса за душ като опция за уединение. Кабината е с пет места, като предните седалки могат да се въртят на 180 градуса, докато трите задни седалки са фиксирани към релси, така че да могат да се плъзгат и разгъват в легло само с една ръка.

Това създава двойно легло, докато в подвижния покрив на Nugget има друго двойно легло, скрито вътре. Сгъваемият матрак може да увеличи пространството за главата в кухненската част, когато леглото не се използва.

Снимка: Ford

За свързаността се грижат USB-C и 12-волтови контакти, предлага се и безжично зареждане. Както при останалата част от гамата Transit Custom, Nugget ще се предлага с вграден 5G модем като стандарт, така че устройствата да могат да останат онлайн, ако мрежовото покритие позволява.

Ford предлага и опция за слънчев панел на покрива. Това ще може да поддържа устройствата заредени, както и да поддържа 12-волтовата батерия на Nugget заредена. Всички функции могат да се управляват чрез 7-инчов сензорен екран в салона.

Снимка: Ford

Това включва наблюдение на захранването на кемпера, регулиране на LED осветлението около кемпера и дори включва измервател на наклона за подпомагане на паркирането на Nugget на неравни повърхности. Bluetooth връзката означава, че като дистанционно управление за системите на Nugget може да се използва смартфон.

При пускането на пазара новият Ford Transit Custom Nugget ще се предлага със специфично оборудване Titanium с накланящ се покрив и с 2,0-литров турбодизелов мотор EcoBlue с мощност 170 к.с., съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Снимка: Ford

Задвижването на предните колела е стандартно, а като опция ще се предлага двойно предаване 4х4. Моделът ще бъде наличен за поръчка от дилърите на Ford през август 2023 г., а доставката ще се осъществи през пролетта на 2024 г. През следващите 12 месеца към дизела ще се присъедини Transit Custom Nugget PHEV.

Този plug-in модел ще използва 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател работещ по цикъла на Аткинсън с електрически мотор и батерия с капацитет 11,8 кВтч за осигуряване на комбинирана мощност от 232 к.с. и възможност за шофиране на чисто електричество с нулеви вредни емисии. Все още от Ford не са обявили данни за икономичност или електрически пробег за Nugget PHEV.

Снимка: Ford

Новият Ford Transit Custom Nugget с предно предаване има изцяло ново шаси с независимо задно окачване, което подобрява финеса и управлението, докато моделите със задвижване на четирите колела ще бъдат достъпни за клиенти, които използват своите кемпери за достъп до планински зони за спорт на открито или които просто искат повече увереност, напускайки асфалтовите пътища.

Стилният кокпит включва изцяло дигитален инструментален панел и голям 13-инчов сензорен екран. Намирането на дестинация, забавлението и поддържането на връзка е лесно с най-новия софтуер SYNC 4 на Ford.

Снимка: Ford

Свързаните функции като навигация, аудиосистемата и комуникационните функции на системата могат да се управляват чрез сензорния екран или чрез естествено гласово управление. Има и безжична интеграция на смартфони чрез Android Auto и Apple CarPlay.

Специално внимание е обърнато на това новият Ford Transit Custom Nugget да бъде безопасен и лесен за шофиране, дори и за водачи, които са свикнали с по-малки автомобили. Освен че позицията на шофиране е подобна на автомобил, Nugget разполага с набор от усъвършенствани системи за подпомагане на водача.

Снимка: Ford

Интелигентен адаптивен круиз контрол с центриране на лентата помага за намаляване на умората при шофиране по дълги магистрали или в трафик със спиране и тръгване, докато асистентът за спиране на заден ход и 360-градусовата система от камери подпомагат водачите при маневриране в тесни пространства.

Изцяло новият Transit Custom Nugget продължава дългогодишното партньорство на Ford с водещия преобразувател Westfalia, което поставя компанията в идеална позиция да се възползва от силното търсене на пазара на кемпери в Европа.