За пореден път Ford Kuga оглави класациите за регистрирани нови автомобили в Европа тип зареждащ се хибрид - Plug-in Hybrid (PHEV). Според данни, публикувани от компанията за анализ на данни в автомобилния бизнес Jato Dynamics, Ford Kuga PHEV е най-продаваният Plug-in Hybrid за месец юли с общо 5050 бройки, надминавайки най-близкия си конкурент в сегмента с 3439 коли.

Хибридната версия отново се превърна в бестселър на пазара, съчетавайки успешно удобство, функционалност, икономичност и висока проходимост. Само на електричество автомобилът изминава около 56 км с едно зареждане на батерията, което е напълно достатъчно на 80% от шофьорите в Европа. Моделът осигурява по-ниска консумация на електроенергия, по-малко комбинирани емисии на СО2 и по-ниски експлоатационни разходи от конкурентите си.

Снимка: Ford

Двигателят на Ford Kuga PHEV е 2,5-литров 4-цилиндров агрегат, който работи по цикъла на Аткинсън и е комбиниран с електромотор с мощност 14,4 кВт/ч. Сумарната мощност на задвижващата система е 225 к.с., което е напълно достатъчно за компактен кросоувър, който не само е с по-големи размери, но и е по-тежък.

Анализът на данните от клиенти на Ford Kuga Plug-in Hybrid в цяла Европа показва, че изминатото от тях средно годишно разстояние е малко над 10 000 км. Въз основа на общите данни за емисиите по стандарта WLTP, Ford Kuga Plug-in Hybrid отделя приблизително 1110 кг по-малко CO2 в сравнение с емисиите на аналогичен модел Ford Kuga 1.5 EcoBoost за същото разстояние.

Снимка: Ford

Шофьорите могат също да използват режим EV Later за да спестят заряда на батерията за по-късно и това им дава пълен контрол върху използването на батерията. В допълнение към зареждането от външно захранване, Ford Kuga Plug-in Hybrid може автоматично да допълва нивото на батерията си в движение, използвайки технология за регенеративно зареждане, която съхранява кинетичната енергия, изгубена обикновено по време на спиране.

Снимка: Ford

Ако батерията е напълно заредена, Ford Kuga Plug-in Hybrid предлага изцяло електрически пробег от около 56 км с разход на гориво от в рамките на 1,2-1,5 л/100 км. Дори ако батерията е напълно изтощена, хибридният кросоувър предлага по-добър разход на гориво от основните си конкуренти, от порядъка на 5,2-6,0 л/100 км.