Новият модел Grande Panda бележи завръщането на FIAT на масовия глобален пазар. Той е разработен въз основа на три стълба - италиански дизайн, глобална платформа и локална значимост. Ценности, които са дали живот на проекта, са екологична устойчивост, приобщаване, простота и красота, докато дизайнът е вдъхновен от емблематичната Panda от 80-те години на миналия век.

Вижте новия FIAT Grande Panda  >>  >>  >>

Като "сините дънки" на автомобилната индустрия, нещо перфектно за всеки повод и за всеки клиент. С други думи това е социално значим автомобил, кола за всеки. Новият FIAT Grande Panda е буквалният клонинг на първата Panda, като същевременно е ново попълнение в В-сегмента, което е едновременно достъпно и подходящо за семейството.

Снимка: FIAT

Новият модел е проектиран в Италия в дизайнерското ателие FIAT Centro Stile в Торино. Новата Grande Panda използва проста идея, като се базира на единствената по рода си мултиенергийна платформа, която може да се инсталира навсякъде по света. Моделът се отличава със строго италиански дизайн и има възможност за избор на най-доброто задвижване, подходящо за нуждите на клиентите. Новият модел бележи прехода на FIAT от местно производство към глобална гама.

По същество FIAT Grande Panda е идеалният спътник за семейства в днешната градска мобилност, тъй като може удобно да превозва 5 човека. Освен това, италианският дух на новото превозно средство е демонстриран чрез неговия емблематичен и забавен дизайн, който е синоним на красота, а екстериорът включва специална комбинация от структурирани линии и меки, но смели повърхности, които подчертават здравите калници.

Снимка: FIAT

Всичко е направено още по-отличително и по-готино чрез наличието на предни и задни защитни плочи в сребрист цвят, лъскави черни покрития на колоните, затъмнени стъкла и 17-инчови алуминиеви джанти с привличащ вниманието X-образен дизайн и капачки с логото на FIAT.

Като знак на почит към класическата Panda, новата Grande Panda е оборудвана с триизмерни брандирани нискорелефни букви на вратите, които отразяват заобикалящата среда и обогатяват долната част на вратите. За новата Grande Panda са налични седем външни цвята - червено, бяло, черно, зелено, кафяво, синьо и жълто, в съответствие с инициативата "Без сиво".

Снимка: FIAT

Както при своя предшественик - емблематичната Panda от 80-те години на миналия век, която промени начина, по който възприемаме автомобила за повече от 40 години, новата Grande Panda се отличава със страхотна индивидуалност и неочаквани характеристики, както и иновативно и интелигентно използване на пространството.

Новият автомобил изпъква сред другите автомобили в B-сегмента с уникалната компактност, осигурена от малкия му размер - дължина 3,99 метра, което е под средното за сегмента, ширина 1,76 метра и височина 1,57 метра. Благодарение на компактния си размер, багажникът е с добре организиран капацитет от 361 литра, а общият обем на отделенията за вещи, разположени пред пътника отпред, е 13 литра.

Снимка: FIAT

В интериора е отдадена почит към пистата на сградата Lingotto, която е вдъхновение за някои от елементите. Таблото, както и рамката, която включва 10-инчовия инструментален панел пред водача и 10,25-инчовия сензорен централен дисплей, се отличават с единствен по рода си стил, който носи формата на пистата Lingotto и създава отличителен и емоционален външен вид.

Специално внимание е обърнато на оптимизирането на пространството, което е използвано по интелигентен начин - например има 13 литра място за съхранение в таблото, 3 литра от които се намират само в едно отделение, което позволява свобода на избор, когато става въпрос за прибиране на предмети - просто и гениално решение на търговската марка на FIAT, което напомня вечното джобно табло на Panda от 1980 г.

Снимка: FIAT

Благодарение на интелигентните си решения и лекотата на използване, това ще бъде първата Panda в историята, която принадлежи към В-сегмента и ще улесни шофирането на клиентите на FIAT по целия свят. Спиралният кабел за зареждане се откроява като едно от най-иновативните решения, което прави зареждането по-лесно и по-подредено от всякога. Новата Grande Panda е първото превозно средство на пазара, което включва интегриран кабел за зареждане, който работи при променлив ток до 7 кВт.

Кабелът има специален корпус под капака, който позволява спестяване на място в багажника и насърчава практичната ежедневна употреба, тъй като е лесен за боравене и не се замърсява като традиционните кабели. Това решение се отличава с лесна експлоатация, тъй като след отваряне на капака, втората стъпка е да издърпате кабела и да го свържете към станцията за зареждане. След като зареждането приключи, можете лесно да го връщате в корпуса му благодарение на спираловидната форма на кабела.

Снимка: FIAT

Първият модел от новата фамилия на FIAT Grande Panda ще се предлага както в електрическа, така и в хибридна версия. Електрическият FIAT Grande Panda се предлага с железно-фосфатна батерия с капацитет от 44 кВч и електромотор с мощност 83 кВт, т.е. еквивалента на приблизително 113 к.с. Този вариант обещава автономен пробег от 320 км в комбинирания цикъл по WLTP, което го прави идеалното превозно средство както за ежедневна употреба в града, така и за пътувания през уикенда.

Ще има и хибридна версия на FIAT Grande Panda с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател и мека хибридна система, комбиниран с 6-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. Независимо от двигателя, задвижването ще бъде винаги и само на предните колела.

Снимка: FIAT

Към момента цените на FIAT Grande Panda все още не са официално обявени в детайли. Главният изпълнителен директор на FIAT и глобален маркетинг директор на Stellantis - Оливие Франсоа, обяви, че хибридната версия ще струва под 19 000 евро, докато електрическата модификация ще е с цена от 24 900 евро.