Ferrari показа снимки на новия състезателен автомобил 296 Challenge, адаптиран за надпреварите от шампионата Ferrari Challenge. Новият състезателен автомобил е базиран на шосейния модел Ferrari 296 GTB и ще бъде представен преди финалния кръг, който ще се проведе на пистата "Муджело" в Тоскана, Италия, от 24 до 30 октомври 2023 г.

На последното състезание от шампионата Ferrari Challenge от сезон 2023 г., все още ще се състезава напускащото Ferrari 488 Challenge Evo. Новият претендент на компанията Ferrari 296 Challenge ще участва в надпреварите от 2024 г. нататък.

Снимка: Ferrari

Новото Ferrari 296 Challenge е деветият модел в легендарната серия Ferrari Challenge и ще бъде използвано както в европейското, така и в северноамериканското издание на Challenge Trofeo Pirelli през следващата година. От Ferrari казват, че 296 Challenge притежава революционен автомобилен дизайн в сравнение с 488 Challenge Evo, който заменя, благодарение на набор от нови функции за най-новия състезател. Но неговата технологична мощ е възможна, защото Ferrari гарантира, че шосейният Ferrari 296 GTB е възможно най-подготвен за оптимизиране в състезателна версия.

По същество шосейният вариант е конструиран и разработен с оглед на евентуалния си състезателен дебют. Използвайки технология и спецификации, които са много подобни на Ferrari 296 GT3, което вече направи своя глобален дебют в календара на моторните спортове за 2023 г., новото Ferrari 296 Challenge има доста подобрения в задвижването, аеродинамиката и конфигурацията на шасито.

Снимка: Ferrari

От Ferrari с гордост потвърждават, че новото 296 Challenge е първата кола в историята на състезателната серия от една марка, която се задвижва от 3,0-литров 120-градусов V-образен 6-цилиндров битурбо бензинов агрегат, който е лишен от всякакви хибридни компоненти. Според спецификациите, Ferrari 296 Challenge осигурява максимална мощност от 700 к.с. и максимален въртящ момент 740 Нм, което го прави моделът с най-високата специфична мощност в историята на състезанието от 234 к.с./литър работен обем.

Снимка: Ferrari

Промените в аеродинамиката, включително тази необикновено изглеждаща задна част, означават, че Ferrari 296 Challenge може да събере цели 870 кг притискаща сила, когато се движи с 250 км/ч, ако задният спойлер е настроен на максималния си ъгъл на атака.

Автомобилът също така използва ABS Evo Track, адаптация на системата, внедрена в пътния автомобил Ferrari 296 GTB. Новото Ferrari 296 Challenge също получава мощни състезателни спирачни дискове от карбоново-керамичен материал и комплект 19-инчови гуми от Pirelli, специално разработени само за този автомобил.