Видео показа 2.4-литров двигател на спортен Nissan 240SX от 1995 г., който е изминал близо 400 000 километра, преди да "издъхне".

Проблемът започва с проникване на вода в системата - доказателства като оранжева слуз и минерални отлагания по свещите и маркучите за охлаждане показват, че вместо правилен охлаждащ агент, в системата е използвана чешмяна вода.

С течение на времето минералите в чешмяната вода причиняват корозия на вътрешните компоненти от желязо и алуминий, запушват охладителните канали и довеждат до прегряване и повреда на гарнитурата на главата.

Смесването на вода и масло, видимо в масления картер, допълнително потвърждава този проблем.

Вместо да се извърши ремонт след повредата на гарнитурата, влагата в двигателя предизвиква ръжда по всички основни компоненти, като разпределителни валове и коляновия вал, а буталата трябва да бъдат изкъртени с чук.

Ако беше използван правилен охлаждащ агент, тези щети биха могли да бъдат избегнати, а спортният Nissan би могъл да навърти още много безаварийни километри.

Тази история подчертава значението на правилната поддръжка на охладителната система и защо пестенето от антифриз излиза доста скъпо.