Електрическият автобус Yutong ще обслужва пътниците на летище София, като ги превозва между Терминал 1 и Терминал 2. Електрическият шатъл с дължина 9 метра ще бъде пуснат в експлоатация съвсем скоро. Това ще е първият електрически автобус в автопарка на летището.

С въвеждането му в експлоатация ще се намалят разходите по поддръжка, ще се повиши удовлетвореността на пасажерите и ще се предложи една екологична алтернатива за придвижване. Идеята за закупуване на електрически автобус е част от цялостната програма на фирмата концесионер на летището "СОФ Кънект" за осигуряване на устойчиво развитие и управление.

По време на първото пробно пътуване с автобуса, изпълнителният директор на "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро сподели, че това е важна крачка в изпълнението на техния план за намаляване на вредните емисии.

Снимка: БАИ

Електрическият автобус Yutong е оборудван с батерия с капацитет 211 кВтч, която му осигурява автономен пробег от над 300 км при нормални експлоатационни и метеорологични условия.

Времето за зареждане на батерията до пълен капацитет е до 3 часа, което ще позволи използването му през по-голямата част от денонощието. Той е снабден с 21 стоящи места, както и със специално обособена зона за трудноподвижни хора и майки с колички.

Електрическият автобус е с нисък под, разполага със система за накланяне и механична рампа за инвалидни колички, което улеснява достъпа на пътниците. С въвеждането му в експлоатация ще бъдат намалени вредните емисии на въглероден диоксид и ще се подобри средата, в която живеем.

Снимка: БАИ

Автобусите Yutong оперират в над 120 държави по света, като компанията е един от лидерите в производството на градски, туристически и специализирани автобуси. Yutong Bus е едноличен лидер в производството на електрически автобуси в световен мащаб.

Електрически автобуси с марката Yutong са доставени във Великобритания, Испания, Франция, Швеция, Дания, Исландия, Полша и други европейски държави. Официален представител на Yutong Bus CO е "Българска Автомобилна Индустрия" ЕАД.

Благодарение на отличното му представяне, ниските експлоатационни разходи и ниският разход на електроенергия на новия електрически автобус Yutong, "Българска Автомобилна Индустрия" се наложи като основен партньор, предлагащ по-екологични и икономични транспортни решения.

За последните 7 години компанията е доставила над 160 автобуса Yutong, задвижвани на природен газ, дизел и електричество, които осигуряват по-комфортно и екологично придвижване на жителите и гостите в българските градове.