Румънската марка Dacia отбеляза осем милиона продажби само за 18 години, откакто беше изцяло преобразена през 2004 г. от Renault. Това не включва произведените автомобили през епохата на социализма, които са предимно копия на Renault 12, нито колите, произведени между 1990 и 1999 г., както и автомобилите, произведени между 1999 и 2004 г., след закупуването на фирмата от Renault.

Новата история на Dacia започна през 2004 г., защото това беше годината, в която румънската марка, собственост на Renault, за първи път показа Logan. Това беше автомобилът, който постави началото на модерната ера на Dacia, със своя прост стил, смислена практичност и интелигентно използване на по-стари двигатели и компоненти на Renault.

Dacia Logan (2004 г.)

Снимка: Dacia

Оттогава продажбите на марката процъфтяват. За своите три поколения, Dacia продаде 1,97 милиона бройки Logan, с което новата Dacia започна с летящ старт. Следващият модел - Sandero, който се появи през 2008 година, стана още по-успешен с 2,78 милиона продажби и расте, което го поставя точно пред изключително популярния Duster с 2,26 милиона продажби.

Бяха продадени около 630 000 минивана Dokker, 346 000 компактни вана Lodgy, а само от миналата година досега са продадени над 100 000 автомобила Jogger, както и 107 000 други модели, което вероятно включва модела Solenza, който представлява нещо средно между Dacia от старата школа и Logan, и все още се използва като такси в Букурещ.

Съвременната гама на Dacia

Снимка: Dacia

Сега Dacia се продава в 44 страни по света и въпреки че марката все още е най-популярна у дома в Румъния, всъщност нейният най-голям пазар е Франция, следван плътно от Италия.

В България Dacia беше лидер по продажби 9 поредни години - от 2013 г. до 2021 г., като от 2006 г. досега винаги е била най-достъпната нова кола на пазара.

Dacia Sandero Stepway (2020 г.)

Снимка: Dacia

В момента Dacia държи впечатляващите 7,6% пазарен дял от целия европейски автомобилен пазар и е най-продаваната марка, когато става въпрос за частни клиенти. Всички останали марки разчитат на продажбите на корпоративни клиенти, за да увеличат броя си.

Миналата година, за шеста поредна година от 2017 г., Dacia Sandero беше най-продаваният автомобил на европейския пазар на частни клиенти. Високопроходимата Dacia Duster се класира на второ място през 2022 г. и също така е най-продаваният SUV за частни клиенти от 2018 г. насам.

Гамата на Dacia Extreme

Снимка: Dacia

Успехът на марката Dacia не спира дотук. В момента Dacia предлага атрактивна гама, пълна с емблематични бестселъри. Основната гама на Dacia се състои от изцяло електрическия градски автомобил Dacia Spring (от 2020 г.), компактния хечбек Dacia Sandero и неговата по-приключенска версия Sandero Stepway, компактния SUV Dacia Duster и 7-местния семеен автомобил Dacia Jogger. Седанът Logan продължава да се продава в Източна Европа.

Тази гама от най-продавани модели позволи на Dacia да достигне символичния етап от 8 милиона продадени автомобила през 2023 г. Това доказва, че клиентите на Dacia са приели философията на марката, която винаги се е отличавала с новаторство, креативност и несравнима стойност.

Съвременната гама на Dacia

Снимка: Dacia

Производството започва от един завод в Румъния преди 2012 г., като Dacia сега управлява цели три предприятия. Първата фабрика на марката е базирана в Миовени, Румъния, която отваря врати през 1968 г. Тя се състои от звено за каросерии, долна конструкция, сглобяване и механично звено, както и леярна и логистична платформа.

Заводът произвежда редица модели, включително Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster и Jogger. Заводът в Казабланка, Мароко, е изцяло собственост на Renault Group от март 2019 г. Тук се произвежда Logan, Sandero и Sandero Stepway. Заводът на Dacia в Танжер, Мароко, влезе в експлоатация през 2012 г. Това авангардно съоръжение има нулево изпускане на течности и произвежда Logan, Sandero, Sandero Stepway и Lodgy.

Dacia Sandero Stepway

Снимка: Dacia

На автомобилния пазар очакванията и навиците на потребителите се променят, но Dacia е модерна марка, която се вслушва в своите клиенти и обръща внимание на тенденциите, свързани с бъдещето на мобилността. Скоро ще бъде представен новият Duster, който ще бъде пуснат в продажба през 2024 г. В края на следващата година към него ще се присъедини по-голям SUV, наречен Bigster.

Dacia Bigster Concept

Снимка: Dacia