Под марката Cupra концернът Volkswagen произвежда темпераментни модели, които често надминават характеристиките на аналозите на сродните марки. През миналата година беше представен електрическият хечбек Cupra Born e-boost с мощност от 231 к.с., докато оригиналният Volkswagen ID.3 се предлага максимум с мощност 204 к.с. Сега беше представен още по-спортен и ориентиран към водача хечбек Cupra Born, който носи допълнението VZ.

Вижте как изглежда новата Cupra Born VZ  >>  >>  >>

Както вече е известно от Cupra Formentor, при новата версия Cupra Born VZ двете букви VZ означават Veloz, което означава "бърз" на испански. Най-новият модел Cupra Born VZ доставя максимална мощност от 322 к.с. и развива максимален въртящ момент от 545 Нм. Има оптимизирана геометрия на шасито и спортно кормилно управление. Това означава, че електромобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,7 секунди. Максималната скорост е ограничена до 200 км/ч, което е с 40 км/ч повече от базовия модел.

Снимка: Cupra

Новият модел Cupra Born VZ все още е само със задвижване на задната ос от един мощен електрически мотор, но увеличението на мощността е много значително, тъй като той произвежда 322 к.с. и 545 Нм, което е повече с 95 к.с и 235 Нм спрямо параметрите на версията Born e-boost. Освен това капацитетът на батерията е леко увеличен от 77 на 79 кВтч и автономният пробег достига до 570 км. Максималната мощност на зареждане е 170 кВт.

Шасито също е адаптирано към увеличената мощност. Новият Born VZ е оборудван със спортно окачване с нови адаптивни амортисьори DCC, по-твърди пружини и стабилизатори. Освен това кормилната и спирачната системи са пренастроени, за да осигурят по-отзивчива обратна връзка. Като се има предвид задвижването на задните колела, всичко това трябва да осигури вълнуващо управление.

Снимка: Cupra

Отвън версията Cupra Born VZ се различава от другите версии с различен дизайн на 20-инчовите джанти и два нови цвята - Dark Forest и Midnight Black. В салона има повече функции, като например се е появил централен 12,9-инчов сензорен екран на мултимедийната система. Срещу доплащане клиентите могат да получат опционална звукова система Sennheiser с 10 високоговорителя и мощност 425 вата.

Снимка: Cupra

Други характеристики на спортната версия Cupra Born VZ са разширено контурно осветление, лостчета на волана, служещи за промяна на степента на възстановяване на енергията, както и предни седалки с вградени облегалки за глава.

Началото на продажбите на спортния електрически автомобил Cupra Born VZ е насрочено за третото тримесечие на 2024 г., а цените ще станат известни през лятото, когато европейските дилъри отворят предварителни поръчки.