Когато в Калифорния се проведе публично изслушване относно възможността за разширяване на обслужваната територия от безпилотни таксита, жителите на Сан Франциско приветстваха идеята с аргумента, че автоматизираните системи нямат предразсъдъци към пътниците с увреждания. За да следва още по-внимателно техните интереси, Cruise разработи специално роботизирано такси, което позволява на хора в инвалидни колички да го използват.

Ограничената мобилност на тази категория граждани се дължи не само на физическите им особености, но и на липсата на удобна инфраструктура по улиците на градовете и в сградите, които те трябва да посещават. Властите все още се опитват да улеснят придвижването на хората в инвалидни колички в обществения транспорт чрез подходящи технически решения, но такситата, поради своето разположение, обикновено са предназначени предимно за хора, които могат да се придвижват самостоятелно с помощта на крайниците си.

Cruise демонстрира прототип на роботизирано такси, което е оборудвано със специална рампа за влизане и излизане от салона на лица в инвалидни колички. Тази версия на автоматизираното такси трябва да се появи на линия още през следващата година. Модифицираната версия на автоматичната совалка Origin е оборудвана не само с прибираща се рампа, но и със закрепващи устройства за фиксиране на инвалидната количка към пода по време на пътуване. Освен това в кабината има допълнително пространство за маневриране.

При създаването на прототипа е взето предвид мнението на специализирани експерти. Според The Verge около 25 милиона граждани на САЩ имат проблеми с придвижването извън дома поради физическите си особености. Инфраструктурата на личните превозни средства досега слабо е отчитала техните нужди, но Cruise очаква поне частично да улесни живота им извън дома. Първоначално дизайнът на автономното такси Origin е разработен от специалистите на Cruise на принципа на модулността, като са взети предвид нуждите на различни категории пътници, включително и на хората в инвалидни колички.

Опитът от експлоатацията на такива таксита ще позволи да се усъвършенства техният дизайн с цел да се увеличи удобството за тази категория граждани. Ограничените изпитания на новия прототип ще започнат през следващия месец, но такситата ще излязат по улиците на отделни американски градове едва през следващата година, след като бъдат получени всички необходими одобрения.