Четвърти ретропарад на автомобили "Алея на класиката" ще се проведе тази неделя в Перник, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирани от БТА.

Събитието е под патронажа на кмета на града Станислав Владимиров и ще започне в 10:00 ч. То се организира от автомобилен ретро клуб "AvangarD Classic" с подкрепата на община Перник. Изложбата на ретро и класически превозни средства ще бъде разположена в пространството, свързващо община Перник и централния градски площад. За първи път проявата е с международно участие на автомобили от Северна Македония и Сърбия.

По традиция любителите на класически коли ще имат възможността да се докоснат и снимат с различни марки возила от цял свят - американски, европейски, японски, както и такива от бившия социалистически лагер. Сред тях ще бъдат мерцедеси, опели, форд, волво, рено, додж, буик, както и познатите волги, москвичи, лади и трабанти.

Организаторите припомнят, че за участие в парада не се подават заявки и не се заплащат такси, а всеки е добре дошъл. "Достатъчно е да имате интересно ретро или класическо моторно превозно средство и да желаете да го покажете", споделят те.

По традиция на плаката за ретропарада е изобразен автомобилът, носител на Купата на кмета от миналогодишното издание. Сега централно място на него заема Форд модел А, който през 2022 година получи приза.

Визиите върху рекламните материали на събитието тази година са дело на художника Владимир Касабов, който нарисува специална картина по проект на организаторите. За първи път оригиналът ще бъде изложен на парада и продаден на търг в реално време. Първоначалната сума на обявената творбата ще бъде символична.

"Алея на класиката" се превърна в неизменна част от активния живот на Перник и едно от очакваните събития за ценителите на автомобилите в миньорския град.