Новото поколение на комбито BMW Серия 5 Touring беше разкрито със затъмнена снимка, от която се вижда контурът на силуета на модела. Дебютът му се очаква съвсем скоро, а световната премиера ще се състои през пролетта на 2024 г. Вторият вариант на каросерията на новото BMW Серия 5 ще се предлага със същата гама двигатели като новия седан BMW Серия 5.

Това означава, че новото комби BMW Серия 5 Touring е първият премиум автомобил от този вид, който ще се предлага с високоефективни двигатели с вътрешно горене, включително 48-волтова мека хибридна технология, plug-in хибридни системи и за първи път с напълно електрическо задвижване. Уникалната комбинация от спортна елегантност, модерна функционалност и удоволствие от шофирането без емисии се разработва специално за автомобилните пазари в Европа, както и в Япония и Тайван.

Снимка: BMW Group

Продажбите на новия седан BMW Серия 5 и първото BMW i5 Седан стартираха най-напред в Южна Корея, а от днес моделите вече се предлагат при дилърите в Германия и на много други пазари. Първите автомобили ще бъдат доставени на клиенти в Германия от 21 октомври 2023 г. Пазарната премиера ще започне и в други европейски страни на същия ден. На 28 октомври 2023 г. новото издание на BMW Серия 5 ще направи своя дебют и в САЩ. Останалите световни пазари ще последват на 25 ноември 2023 г.

Осмото поколение на най-успешния бизнес седан в света се предлага за първи път и като напълно електрическо BMW i5. Дори преди началото на продажбите наличните получени поръчки показват, че този вариант на модела отговаря на голямото търсене на клиентите и по този начин ще ускори допълнително нарастването на електрическата мобилност, която BMW прокарва. Още от самото начало има два варианта на BMW i5, от които да избирате.

Снимка: BMW Group

Новият седан BMW i5 eDrive40 впечатлява с мощност до 340 к.с. и пробег от 498 до 582 км, определен в тестовия цикъл WLTP. Топмоделът от цялата серия е BMW i5 M60 xDrive седан с мощност до 601 к.с. Новото BMW Серия 5 седан подчертава прогресивния си характер не само с двата напълно електрически варианта на модела, но и с иновативни дигитални услуги, включително за игри в автомобила, аудио и видео стрийминг, както и с впечатляващи системи за подпомагане на водача.

Снимка: BMW Group

Акцентът в областта на системите за автоматизирано шофиране и паркиране е магистралният асистент, който вече позволява и на шофьорите в Германия да свалят ръцете си от волана за по-дълъг период от време при скорости до 130 км/ч и да ги поставят в удобна позиция, стига водачът да продължава да следи внимателно какво се случва на пътя и да може да поеме отново задачата за шофиране по всяко време, ако е необходимо.

Интензивното изживяване на частично автоматизираното шофиране се допълва от активния асистент за смяна на лентата. С тази функция, която е уникална в света, всичко, което е необходимо, е един поглед във външното огледало, за да се задейства смяна на лентата, която след това се извършва автоматично от системата.