Германският концерн BMW Group и Tata Technologies - глобална компания за продуктов инженеринг и цифрови услуги, обявиха, че са подписали споразумение за създаване на съвместно предприятие с цел изграждане на център за разработка на автомобилен софтуер и IT решения с местоположения в Пуна, Бангалор и Ченай, Индия. Основните дейности за разработки и операции се установяват в Бангалор и Пуна. В Ченай акцентът ще бъде върху бизнес IT решения.

Изпълнението на споразумението за съвместно предприятие подлежи на преглед и одобрение от съответните органи. Съвместното предприятие ще използва дигиталния инженерен опит и базата от таланти на Tata Technologies в Индия, за да допринесе за стратегическото разширяване на възможностите за софтуерно кодиране на BMW Group в глобалните IT центрове и операции 24/7. То ще се съсредоточи върху стратегическо разработване на софтуер, включително решения за софтуерно дефинирани превозни средства.

В автомобилния софтуер фокусът ще бъде върху автоматизираното шофиране, информационно-развлекателните услуги и цифровите услуги. В бизнес IT акцентът ще бъде върху дигитализацията и автоматизацията на разработването на продукти, производството и продажбите.

При създаването на това съвместно предприятие 100 обучени и опитни професионалисти от Tata Technologies ще осигурят стабилен и незабавен принос към софтуерните проекти. Вероятно екипът ще нарасне бързо до четирицифрено число през следващите години. Сътрудничеството между Tata Technologies и BMW Group представлява споделена визия за иновации и високи постижения в автомобилното инженерство и цифровите решения.

Снимка: BMW Group