Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin обяви, че е сключил сделка с американската компания Lucid за доставка на батерии за електрически превозни средства, предаде ДПА.

Базираната в централното английско графство Уорикшър компания посочи, че Lucid, която произвежда електрически превозни средства, ще осигури компоненти за задвижване за "първоначални и някои бъдещи изцяло електрически модели (електрически превозни средства - BEV)".

Съгласно предложеното споразумение Aston Martin ще издаде нови акции и ще осъществи разплащания в брой на Lucid на стойност 182 милиона британски лири (198 милиона долара), което ще осигури на базирания в САЩ бизнес акционер дял от 3,7 на сто в британския автомобилостроител. Споразумението подлежи на одобрение от акционерите.

Aston Martin се стреми да пусне първия си електромобил през 2025 г.

"Предложеното споразумение за доставка с Lucid променя траекторията за бъдещия растеж при електромобилите на Aston Martin, заяви изпълнителният председател на британската компания Лорънс Строл.

"Въз основа на нашата стратегия и изисквания, ние избрахме Lucid, получавайки достъп до най-високата производителност в индустрията и най-иновативните технологии за нашите бъдещи електрически модели. Ние не само ще използваме значителните инвестиции, които Lucid направи, за да развие своите технологии от световна класа, но също така допълнително ще подобрим и диференцираме изживяването при шофиране чрез работата, която Роберто (главният технологичен директор Роберто Федели) и неговите екипи вече разработват, в съответствие с нашата свръхлуксозна стратегия с висока производителност", каза още Строл.