По този начин те утвърдиха сливането с американския си партньор Chrysler, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението бе одобрено "с мнозинство" от присъстващите акционери, заяви президентът на Фиат Джон Елкан на извънредно общо събрание на групата в Торино.

Дълги години 62-годишният топ-мениджър Серджо Маркионе работи по трансатлантическия съюз между буксуващия италиански концерн и обявилия фалит американски автомобилостроител. Постепенно двете компании се сближиха и в началото на 2014 г. Fiat изцяло придоби Chrysler, създавайки нов международен играч в сектора.

Новият холдинг се нарича FCA или Fiat Chrysler Automobiles NV, като централата му ще бъде в Холандия, а данъчната му регистрация - във Великобритания.

Акциите му ще се търгуват на фондовите борси в Милано и Ню Йорк. Емблема на новата група са трите букви "FCA", в които графично е заложена интересна символика.

Буквата "F" е съставена от равни по дължина хоризонтални елементи, за да наподобява квадрат, който е символ на конкретност и солидност. Стилизираната буква "C" изобразява колело и символизира движение, хармония и непрекъснатост. Последната буква "А" е само триъгълник без напречна черта, за да внушава енергичност и нестихващо еволюционно напрежение.