Здравата офроуд машина се е превърнала в икона за британската марка, а за 68 години от създаването си е претърпяла доста малко изменения - настоящото поколение Defendеr се появява на пазара през 1990 г.

От марката заявяват, че една от причините, поради които ще спрат производството на култовия джип са новите стандарти за вредни емисии Euro 6.

През 68-те години на своето съществуване Land Rover Defendеr се е сблъсквал с какви ли не терени и условия - машината се е доказала своята надеждност във всеки един климатичен пояс, и дори се е превърнала в любим всъдеход на кралица Eлизабет II.

За да отдадат почит на модела от Land Rover изрисуваха най-голямата британска картина върху пясък с помощта на 6 Defender-a - те изобразиха един от събратята си, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Вижте видео >>

Изображението бе сътворено на плажа Ангълсий, а рисунката бе с дължина 1 километър и представляваше непрекъсната линия, оформила силуета в пясъка на модел Defender. Общата ѝ дължина бе 4,52 километра.

Отделно от това, Land Rover ще отдаде почитта си към модела като създаде 3 специални и лимитирани версии на своя Defender.

Вижте снимки >>


Първият вариант е наречен Defender Heritage Edition и е вдъхновен от първоначалният вариант на иконичния джип. Офроудърът е със зелен екстериор и с бял покрив, а предната решетка напомня тази на оригиналния модел. От тази разновидност ще бъдат създадени само 400 бройки, като цената за една от тях е 27 800 паунда.

Defender Adventure Edition е другата специална версия, която поставя ударението на възможността на джипа да отиде почти навсякъде. Моделът идва с допълнителна защита и със специални гуми от Goodyear. От този вариант ще бъдат създадени 600 единици, като той ще бъде наличен само за версиите 90 Station Wagon и 110 Station Wagon. Defender Adventure Edition ще започне да се продава от август и ще има цена от 43 495 паунда.

Defender Autobiography Edition е последната и най-луксозната от 3-те специални версии. Тя ще е налична само за 90 Station Wagon и ще има 7 LED прожектора, монтирани отзад и отпред. Колата ще има още и 16-цолови алуминиеви джанти и луксозна кожена тапицерия. Моделът е и с подобрен двигател, който е със 150 к.с. и 400 Нм, вместо със стандартните 122 к.с. и 360 Нм въртящ момент. От тази луксозна разновидност ще бъдат създадени едва 80 бройки, всяка на цена от 61 845 паунда.

С обявяването на края на Defender, слуховете че през тази година ще видим и неговия наследник, започват да изглеждат още по вероятни.