Да започнем със замръзващите чистачки. Хитър трик е, ако вечерта след като се приберете от работа и паркирате колата си навън, им наденете стари чорапи - това не само ще попречи на тяхното заледяване, но и ще направи чистенето им от натрупалия сняг една идея по-лесно.

Подобен номер, само че с найлонова торбичка, може да спаси страничните ви огледала от заледяване. За целта обаче трябва не просто да ги "пъхнете" в торбичката, но и да я стегнете по-краищата, за да може огледалата ви да останат максимално защитени от външните климатични условия.

Дразни ли ви запотяването на предното стъкло? При по-старите автомобили то често е факт през зимата, но срещу кондензацията има лесен и ефективен метод. За да спрете запотяването, трябва да намажете стъклото със сапун или пяна за бръснене и след това да ги изтриете. Ефекта от това е не само по-чисто стъкло от вътрешната страна, но и спиране на запотяването. Може да опитате същия номер и с огледалото в банята - химикалите, съдържащи се в сапунената пяна, ще попречат на кондензацията, дори и след като я изтриете от стъклото.

Ако влагата вътре в автомобила ви идва в повечко, може да напълните един чорап с бентонит (котешка тоалетна) - той перфектно ще абсорбира всички водни частици във вътрешността на купето.

За разглеждане на замръзналата ключалка има много трикове - някой духат директно в нея, други я пръскат с най-различни течности, като ефект винаги има. Ако сте по-мързелив и имате под ръка запалка, то може да пробвате друго - нагрейте ключа със запалката и пробвайте да го вкарате. Този метод може да не проработи от първия път, но ефекта му е гарантиран.

Ако закъсате или имате проблем с изкарването на колата също не трябва да се предавате. Пробвайте да поставите стелките за краката под или до гумите на задвижващата ос. Вероятността да се измъкнете е много голяма, защото стелките ще ви дадат много по-голямо сцепление, спрямо потъналата в сняг или заледена настилка.