В опит да прочисти въздуха на столицата, която според изследване е най-замърсената в света, индийското правителство предприе драстични мерки.

Решението засяга една трета от 8,4 милиона мотоциклети, камиони, леки коли и моторизирани рикши, които задръстват улиците на Делхи и околните райони,
предаде Ройтерс, цитиранa от БТА.

Градовете из цял свят забраняват движението на по-старите МПС или ограничават ползването на частните коли в борбата с увеличаващото се замърсяване на въздуха.

По-рано тази година град Мексико забрани движението на стари МПС в събота, а през март Франция за кратко наложи най-драстичните си ограничения на автомобилното движение за 20 години - решено бе няколко дена автомобилите с четни, а след това и с нечетни номера да не се движат по улиците на Париж.

По оценка на местните власти на Делхи автомобилните газове са виновни за близо три четвърти от замърсяването на въздуха в града.

В оповестено през май изследване на Световната здравна организация на 1600 града се заяви, че Делхи е градът с най-замърсен въздух в света.

Индия от своя страна отхвърли заключенията на изследването.