Освен новата си 14-та серия смартфони, за които IT.DIR.BG вече писа, Xiaomi представи на провеждащия се в момента в Барселона Световен мобилен конгрес редица други продукти, сред които нови умни часовници и таблет.

Вижте как изглежда колата на Xiaomi >> >> >>

Най-голям интерес обаче предизвика първият електрически седан на компанията - SU7. Смелият ход за създаване на електромобил напомня за начина, по който тя завладя света на телефоните преди десетилетие и след това се наложи в редица сегменти като умните домове, потребителската електроника и електрическите тротинетки.

Сега третият по големина производител на смартфони в света прави големи инвестиции в областта на електрическите превозни средства, което означава, че SU7 вероятно няма да е единствения модел. Колата можеше да бъде видяна на щанда на китайския гигант на мобилния конгрес в Барселона и беше основната причина той да е почти непрекъснато пълен с хора.

Лей Джун, основател, председател и главен изпълнителен директор на Xiaomi Group, е поставил за цел през следващите 15 - 20 години компанията да се превърне в един от петте най-големи световни производители на автомобили. Той обръща внимание на софтуера, който представлява много повече от обикновена платформа за автомобили.

HyperOS, както се нарича операционната система на Xiaomi, е така разработена, че да бъде всеобхватна. Към нея се включват телефоните, таблетите и широкообхватната екосистема за интелигентен дом на компанията. Най-новите смартфони, Xiaomi 14 Ultra и Xiaomi 14, са първите телефони, които пристигат в магазините с предварително заредена HyperOS. Някои от останалите съществуващи телефони, както и Xiaomi Pad 6, също получават софтуерни актуализации.

Подходът на компанията "Човек x автомобил x дом" се докосва до местата, където хората прекарват най-много време всеки ден - у дома, на работа и при пътуване. Това налага промяна в начина, по който някои хора възприемат автомобилите - като нещо повече от превозно средство, което да пропътува разстояние от точка А до точка Б.