Германската автомобилна корпорация Volkswagen ще разработи електромобил, продаван на ниска цена в опит да се конкурира по-добре с китайските си съперници, предава БТА.

Това обяви най-големият производител на автомобили в Европа, след като проведе разговори с Renault за обединяването им в проекта за евтин електромобил, който по-рано този месец претърпя провал.

Целта на проекта е да се произвеждат електрически превозни средства за европейския пазар на цена от около 20 000 евро (21 746 долара), посочиха от VW, добавяйки, че световната премиера на новия модел е планирана за 2027 г.

"Става въпрос за базова електрическа мобилност от Европа за Европа", каза главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Оливер Блуме и обясни: "По този начин ние съчетаваме ясен ангажимент към Европа като индустриална локация, европейска индустриална политика и в крайна сметка - действаме в интерес на европейските клиенти".

Този ход идва в момент, когато китайските автомобилни компании, някои от които разчитат на 30 процента по-ниски разходи спрямо западните си конкуренти, се насочват към Европа, за да грабнат пазарен дял и да атакуват утвърдени автомобилни производители на родната им територия.

Миналата седмица Volkswagen заяви, че европейската индустрия има между две и три години, за да се подготви за конкурентната заплаха, като предупреди, че в противен случай оцеляването на сектора е изложено на риск.

Ръководителят на марката VW Томас Шефер каза, че въпреки ниската цена, планираният базов модел ще постави стандарти по отношение на технология, дизайн и качество, добавяйки, че това е станало по-голямо предизвикателство поради по-високите разходи.

По-рано този месец източници, запознати със ситуацията около проекта, казаха пред Ройтерс, че германската компания се е оттеглила от преговорите с Renault за съвместна разработка на новия електромобил.

Според тях провалът на преговорите може да означава, че германският производител може сам да разработи свое собствено достъпно електрическо превозно средство.