Volvo изоставя амбицията си да продава изцяло електрически автомобили до 2030 г. , като ще остави в моделната си гама плъгин превозни средства и някои изцяло хибридни модели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Големите автомобилостроители отчитат забавяне на търсенето за електрически превозни средства до 2030 г., което се дължи частично на липсата на достъпни модели и бавното разгръщане на мрежа от пунктове за зареждане. Volvo Cars се сблъсква и с влиянието на европейските мита върху произведените в Китай автомобили.

Шведската автомобилна компания обяви в комюнике, че ще се стреми до 2030 г. между 90 на сто и 100 на сто от продадените автомобили да са изцяло електрически или плъгин хибридни модели, а до 10 на сто ще са т.нар. смарт хибриди.

Заложената през 2021 г. цел беше всички автомобили на компанията да са изцяло електрически до 2030 г.

Volvo Cars, който е мажоритарна собственост на китайската Geely, обяви, че е понижила амбицията си заради променящите се пазарни условия и митнически изисквания.

"Твърдо убедени сме, че бъдещето ни е електрическо", каза главният изпълнителен директор Джим Роуън. "Ясно е обаче, че преходът към изцяло електрически модели няма да е безпрепятствен, тъй като клиентите и пазарите се движат с различна скорост".