Шведската компания Volvo Cars променя имената на електрическите си модели XC40 и C40 Recharge на EX40 и EC40. Промяната се налага за да се стандартизират обозначенията на изцяло електрическите автомобили на Volvo. Тази промяна е част от цялостната трансформация на компанията към производство само на електрически автомобили до 2030 г.

Вижте новите електрически модели Volvo EX40 и EC40  >>  >>  >>

Изцяло електрическите кросоувъри XC40 Recharge и C40 Recharge се преименуват съответно на EX40 и EC40, за да се впишат безпроблемно в електрическото семейството на Volvo, което включва EX30, EX90 и EM90. Името XC40 остава за вариантите на модела с двигатели с вътрешно горене.

Volvo EX40 и EC40 Black Edition

Снимка: Volvo

Компанията Volvo Cars ще представи и специална серия Black Edition на моделите EX40, EC40 и XC40. Те ще се предлагат в черен цвят Onyx, емблеми с гланц в черно, 20-инчови джанти с пет спици с гланц в черно и възможност за избор между интериор в цвят антрацит, изработен от микровлакна или текстил. Новите модели Volvo ЕC40, EX40 и XC40 са оборудвани с вградена система Google и умно разпределение на вътрешното пространство. Пробегът с едно зареждане достига до 583 километра за EC40 и до 576 километра за EX40.

Volvo EX40

Снимка: Volvo

Промяната отразява трансформацията на Volvo към производител на изцяло електрически автомобили. През 2023 г. те са представлявали 16% от глобалните продажби на компанията, което е увеличение от 70% спрямо 2022 г. Новите електрически модели EX30, EX90 и EM90 ще увеличат броя на колите на ток в продуктовото портфолио на Volvo до пет, като предстоят още няколко нови модела.

Volvo EC40

Снимка: Volvo

Актуализацията включва и премахването на обозначението Recharge от Plug-in хибридните модели, които вече ще се обозначават просто с T6 или T8, показващи различните нива на мощност. Новата и опростена стандартизация на имената на моделите улеснява съществуващите и новите клиенти да разберат кои от моделите на Volvo са изцяло електрически и кои са хибридни, когато избират новия си автомобил.

"Бъдещето ни е електрическо и вървим с бързи темпове към амбицията си за 2030 г.", каза Бьорн Анвал, главен търговски директор и заместник-изпълнителен директор на Volvo Cars.

Volvo EX40

Снимка: Volvo

Volvo Cars също така въвежда нов софтуерен пакет Performance за своите варианти EX40 и EC40 Twin Motor, както и като надстройка за предходната моделна година на някои пазари. Софтуерният пакет Performance, който увеличава мощността с 34 к.с. за по-бързо ускорение, включва и уникален режим на шофиране Performance за отключване на пълните 436 к.с. Софтуерът Performance ще се предлага като опционален пакет за надстройка чрез приложението Volvo Cars при поръчка на нов автомобил на избрани пазари.

Volvo EC40 Black Edition

Снимка: Volvo

Volvo Cars инвестира и в подобрения на хибридните си продукти. Хибридните модели B5 на XC60 и XC90 с бензинови двигатели и технология Mild-Hybrid ще използват по-ефективен цикъл на горене на двигателя, което се очаква да доведе до намаления на емисиите на CO2 и подобрения в разхода на гориво с до около 4% за Volvo XC60 и около 2% за Volvo XC90, базирано на цикъла WLTP.