Шведската марка Volvo разкри новия вариант на големия SUV - XC90, който ще остане в гамата на марката поне още няколко години. Моделът не е ново поколение, а прецизно направен втори фейслифт. За разлика от актуализацията през 2019 г., сега Volvo XC90 изглежда коренно различно и носи няколко промени отвън и отвътре.

Вижте как изглежда обновеното Volvo XC90   >>   >>   >>

Второто поколение на Volvo XC90 дебютира през 2014 година и въпреки, че вече е на 10 години, то сякаш не остарява. XC90 е икона на Volvo Cars и благодарение на широк набор от технологии и актуализации на дизайна отвътре и отвън, награденият и най-продаван водещ хибриден SUV сега е по-добър от всякога. Този удобен премиум 7-местен автомобил е един от най-безопасните автомобили на пътя, а в хибридната си версия е електрически автомобил с резервен пробег.

Снимка: Volvo

Дължината на обновеното Volvo XC90 е 4,95 метра, широчината 1,93 метра, височината 1,77 метра, а междуосието е 2,98 метра. Вторият фейслифт на Volvo XC90 носи свеж дизайн с изцяло нова предница с радиаторна решетка с нова шарка, оградена от модерните матрични фарове с чука на Тор с преработени дневни LED светлини. Предната броня също е модифицирана с вертикални вентилационни отвори, докато долният въздухозаборник се простира по-далеч от преди. Отзад обновеното Volvo XC90 е запазило познатата форма на светлините, но с актуализиран панел. Предлагат се и нови джанти. Гамата с цветове е допълнена с изцяло новия цвят - червено Mulberry.

Снимка: Volvo

По-значителни промени са се случили в интериора на обновеното Volvo XC90, където предишният 9,0-инчов вертикален сензорен екран е заменен с по-големият 11,2-инчов сензорен дисплей в в средата на таблото. Освен че има по-голям диагонал, екранът изглежда по-остър след увеличаване на плътността на пикселите с 21%. Мултимедийната система е с по-висока резолюция и осезаемо по-бърза от досегашната, като предлага вградени услуги от Google, включително Google Maps.

Новата настройка на мултимедийната система на Volvo XC90 съдържа преки пътища към приложенията и контролите на началния екран, което прави по-лесен и бърз достъп до предпочитаните от вас функции. Новото Volvo XC90 във версията Plug-in хибрид има режим за изцяло електрическо задвижване. Новото оформление на информационно-развлекателната система повтаря това на последните модели Volvo.

Снимка: Volvo

От Volvo твърдят, че са добавили още шумоизолация към определени части на автомобила за по-тих салон. На други места арматурното табло включва преработени вентилационни отвори и се предлага с декоративни панели, направени от рециклирани материали. Обновеният салон сега предлага по-голяма практичност с повече място за съхранение в централната конзола, включително допълнителна поставка за чаша.

Подложката за безжично зареждане е преместена зад централния тунел, така че вече да не пречи след нейното отделяне от зоната за съхранение. Мястото за смартфона е по-достъпно и удобно. Има USB-C портове отпред и отзад. Новото Volvo XC90 може да бъде поръчано с 5, 6 или 7 места. Предните седалки са с възможност за отопление, вентилация и масаж, а задните са само с отопление.

Снимка: Volvo

Материалите за интериора са разработени с акцент върху екологията. Използвани са две нови текстилни тапицерии - Nordico, произведена от биоматериали, и Herringbone Weave, която разчита основно на рециклирани влакна. Новият шведски флагман може да се поръча и с висококачествена аудиосистема Bowers & Wilkins, специално калибрирана според размерите и материалите в салона на автомобила. Панорамният стъклен покрив е с увеличени размери, така че да осигурява светлина и за пътниците на задните редове. Предната му част може да се отваря с едно натискане на бутон.

Снимка: Volvo

Новото Volvo XC90 ще се предлага като зареждащ се в контакта Plug-in хибридът, който съчетава 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 310 к.с. и синхронен електромотор със 145 к.с. Максималният въртящ момент е 710 Нм. Батерията е с нетен капацитет 14,7 кВтч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 5,4 секунди или дори 5,1 секунди в режима e-boost. Зареждащият се Plug-in хибридът обещава да измине повече от 70 км в електрически режим по цикъла WLTP и над 800 км общ пробег.

Снимка: Volvo

Освен че пускат новото Volvo XC90 като plug-in хибрид T8, шведите също имат варианти B5 и B6 с 48-волтова мека хибридна технология. При двата меки хибрида 4-цилиндровият двигател вече работи по цикъла на Милър, за да се понижат допълнително емисиите и разходът. Volvo XC90 B5 развива максимална мощност от 250 к.с. и максимален въртящ момент 360 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,3 секунди. Средният разход на гориво е 8,5 л/100 км според WLTP.

По-мощният мек хибрид В6 има и механичен компресор към турбокомпресора и осигурява мощност 300 к.с. и максимален въртящ момент от 420 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6,4 секунди. Средният разход на бензин е 8,9 л/100 км. И трите версии на Volvo XC90 идват серийно със задвижване на четирите колела AWD.

Снимка: Volvo

В зависимост от това дали искате лесен достъп при качване или излизане, по-добра аеродинамика при скорост или допълнителна височина за неравен терен, новото Volvo XC90 с въздушно окачване може да се сниши с 20 мм или да се повдигне с 40 мм. Активната технология на шасито следи пътя и автомобила цели 500 пъти в секунда, за да осигури копринено гладко возене. Минималният пътен просвет на модела е 205 мм. Версията с мека хибридна система тежи 2015 кг, а Plug-in хибридът тежи 2227 кг. Капацитетът за теглене на ремарке или прикачен товар е от 2,4 до 2,7 тона.

Поръчките за новото Volvo XC90 вече са отворени и производството е планирано да започне към края на годината, когато започнат доставките на клиентите. Тези нови инвестиции, за да се запази Volvo XC90 свеж и конкурентен, казват, че колите на бензин няма да изчезнат скоро.