Тежкотоварният електрически камион Volvo FH Electric беше избран за "Международен камион на 2024 година". Международното жури обясни решението си като оцени високо производителността на електрическия камион, плавното и безпроблемно ускорение, неговата безшумност и липсата на вибрации по време на шофиране.

"С представянето на електрическия камион Volvo FH Electric, компанията Volvo Trucks пусна на пазара най-съвременната гама електрически камиони на батерии, подходящи за широк кръг от транспортни операции. Това е доказателство, че енергийният преход набира сила дори в настоящата предизвикателна бизнес среда", заяви Джаненрико Грифини, председател на журито на организацията, която избира "Международен камион на годината" (International Truck of the Year).

Снимка: Volvo Trucks

Организацията "Международен камион на годината" е създадена през 1977 година и се състои от 24 журналисти в сегмента на търговските превози от основните издания за камиони в Европа. Ежегодната награда се дава на камион, който е представен на пазара през последните 12 месеца и има най-значим принос за ефективността на товарния пътен транспорт. Оценяват се няколко ключови критерии, включително технологична иновация, комфорт, безопасност, управляемост, енергийна ефективност, отпечатък върху околната среда и общи разходи за притежание.

Статуетката беше връчена от Джаненрико Грифини (в ляво) на Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

Снимка: Volvo Trucks

Статуетката за "Международен камион на 2024 година" беше връчена от Джаненрико Грифини на Рогер Алм, президент на Volvo Trucks, който прие престижната награда по време на официална церемония по награждаването на транспортното изложение "Солутранс" в Лион, Франция.

"Толкова съм горд от това признание и че нашият камион Volvo FH Electric спечели тази престижна награда. За първи път в историята транспортната индустрия избра електрически товарен автомобил за "Камион на годината". Volvo FH Electric представлява нова ера в света на транспорта и спечелването на тази награда ясно показва, че преходът към превози с нулеви емисии се случва тук и сега", коментира Рогер Алм.

Снимка: Volvo Trucks

"Искам искрено да благодаря на всички, които допринесоха за този успех. Той се основава на страхотна работа в екип със страст и отдаденост сред нашите фантастични колеги във Volvo Group, както и близко сътрудничество с нашите високо ценени клиенти, партньори и доставчици", допълни президентът на Volvo Trucks Рогер Алм.

"Volvo Trucks е първият производител, който предложи масово електрически камиони на пазара и доказа, че те могат да се използват при много транспортни задачи. Освен това непрекъснато усъвършенства и доразвива електрическата си гама. Затова напълно заслужено е и първият производител, чийто електрически камиони печелят наградата "Международен камион на годината", сподели Снежина Баджева, която е българският представител в журито.

Снимка: Volvo Trucks

Това е четвъртият път, в който емблематичният модел на Volvo - FH става "Камион на годината". Volvo FH е един от най-успешните модели в индустрията досега с близо 1,4 милиона камиони в движение по света. Новият Volvo FH Electric може да работи с общо тегло от 44 тона. Производството на Volvo FH Electric започна през 2022 г. в завода на Volvo в Гьотеборг, Швеция, а през 2023 година започна производството в завода в Гент, Белгия.

Снимка: Volvo Trucks

Volvo Trucks е първият глобален производител, който започва серийно производство на електрически камиони още през 2019 г. и днес има обширна електрическа гама от общо 6 електрически камиона, проектирани да покрият широк спектър от транспортни задачи. Volvo Trucks е лидер на пазара на тежкотоварни електрически камиони в Европа с пазарен дял от 49%.