Тя му дава възможност да измести останалите собственици и да извади компанията от борсата, обяви днес автомобилопроизводителят, цитиран от ДПА и БТА.

"Радваме се, че акционерите на Scania са приели привлекателната ни оферта до нужната степен", посочи в изявление главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн, като намекна, че акционерите имат срок до петък да одобрят сделката.

"Това е добра новина (...) сега можем да направим следващата логична стъпка в нашата стратегия да засилим интегрирането между Scania, MAN и Volkswagen Commercial Vehicles, за да създадем водеща група за търговски превозни средства", допълни той.

Сделката, която оценява акциите на Scania на малко под 31 долара, увеличава дела на Volkswagen в компанията от 88,25 на 90,47 процента. Така се преодолява прагът от 90 процента, наложен от шведското законодателство, за да може компанията да бъде извадена от борсата.

Volkswagen получава и възможността да накара останалите собственици да продадат дяловете си според разпоредби, които позволяват на една компания да поеме пълния контрол над друга.

Пенсионният фонд Alecta обяви в комюнике, че ще продаде своите 2,04 процента, допълва Франс прес.