Виетнамски производител на автомобили "ВинФаст" (VinFast) е доставил първите 45 електрически превозни средства за девет шоурума в американския щат Калифорния, отбелязвайки официалното си навлизане на пазара в САЩ, съобщи Виетнамска информационна агенция (ВИА).

Очаква се това да е само първата доставка от първоначално изпратените още през декември 999 превозни средства, които се сблъскаха с повече от два месеца закъснение при подготовката им за транспортиране.

Електромобилите на марката "ВинФаст", дъщерно дружество на виетнамския концерн "Вингруп" (Vingroup), освен промоционални цени за американските потребители, предлага и 10-годишна гаранция за колите и техните батерии, както и услуги по ремонтиране и денонощна пътна помощ.

Миналата седмица компанията намали цената на лизинговите си условия за електрическия модел с повишена проходимос "ВиЕф8" (VF8), от който са и доставените за САЩ автомобили, с 50 на сто, припомня Ройтерс.

"ВинФаст" бе изправена пред негодуванието на клиенти, поръчали първи новите автомобили, след като съобщи, че първоначално доставените "ЕфВи8" ще имат по-къс пробег, отколкото бе обявено предварително. В допълнение марката пусна опция за наемане на батерията на електрическия модел, план, който бе рекламиран като начин за намаление на разходите за клиентите.

Виетнамският автомобилен производител очаква окончателното регулаторно одобрение от американските власти, за да започне изграждането на завод за 4 милиарда долара в Северна Каролина, надявайки се електромобилите, произвеждани в него, да получат федерални данъчни кредити, осигурени по американския Закон за намаляване на инфлацията.