Това стана след като германският производител на луксозни спортни автомобили направи своя дебют на Франкфуртската фондова борса, предадоха ДПА и БТА.

При тази цена на акциите пазарната капитализация на компанията възлиза на около 76,5 милиарда евро. Автомобилостроителната корпорация "Фолксваген" (Volkswagen), която притежава "Порше", е с пазарна капитализация от около 84 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Към 13:20 часа българско време акциите на "Порше" се търгуваха на цена от 85,58 евро.

Генерирайки приходи от 9,4 милиарда евро за "Фолксваген" (Volkswagen), първичното публично предлагане на акциите на "Порше" е най-голямото в Германия от 1996 година, отбелязва ДПА.

"Днес се сбъдна една голяма наша мечта", заяви главният изпълнителен директор на "Фолксваген" и на "Порше" Оливер Блуме.

Над 113,87 милиона привилегировани акции на "Порше" без право на глас се предлагат на инвеститорите в рамките на първичното публично предлагане, информира Ройтерс.

Изправени пред разходи в размер на десетки милиарди евро за радикална трансформация на корпорацията към производството на електрически превозни средства при прилагането на най-модерните софтуерни технологии, шефовете на "Фолксваген" дълго обмисляха първичното публично предлагане на акциите на "Порше" на фондовата борса. Те се надяват, че чрез него ще привлекат крайно необходимите им финансови средства и ще повишат пазарната стойност на самата корпорация "Фолксваген", отбелязва Ройтерс.