След успешния си съвместен проект с електрическите модели bZ4X и Solterra, Toyota и Subaru отново се обединяват за нова електрическа кола, която също ще бъде SUV. Според ново съобщение от Nikkei Asia, двете японски компании ще пуснат втори модел с нулеви емисии, като производството му е планирано да започне през януари 2026 година.

Докато bZ4X и Solterra се произвеждат в завода на Toyota в Айчи, новият електрически SUV ще се сглобява в завода на Subaru в Яджима. Очаква се новият модел да използва части и технологии от съществуващите електрически SUV, за да ускори разработката и да намали разходите. Плановете на компаниите са да произвеждат между 15,000 и 20,000 бройки месечно.

Новият електрически SUV ще се предлага основно в Северна Америка, Европа и Япония, но може да бъде наличен и в други региони. Засега не е ясно дали новите модели ще бъдат по-евтини от настоящите bZ4X и Solterra, които струват съответно $44,465 и $46,340 в САЩ.

В САЩ, Toyota е продала 13,577 броя от bZ4X до септември 2023 г., докато Solterra на Subaru е с 9,137 продадени единици за същия период. За сравнение, Hyundai е продала 30,318 броя от своя Ioniq 5, а Kia EV6 също надминава японските модели с 15,985 продадени кросоувъра. Honda Prologue също се представя по-добре с 14,179 бройки до септември.

Toyota и Subaru вече обявиха, че ще работят по още три електрически модела след bZ4X и Solterra, като всички те също ще бъдат кросоувъри. Официалното представяне на новия модел, който ще стартира през 2026 г., се очаква през втората половина на следващата година.

Въпреки развитието на електрическите автомобили, Toyota и Subaru ще продължат да работят и върху двигатели с вътрешно горене. През последните месеци, двете компании, заедно с Mazda, обявиха нови и подобрени версии на такива двигатели по време на съвместна конференция.