Японската компания Toyota ще бъде готова да продава само електромобили от 2035 г. в Европа. Това заяви Мат Харисън - главен оперативен директор на Toyota за Европа, по време на конгреса на Automotive News Europe. "Ние ще бъдем готови да продаваме изцяло електромобили от 2035 г.", каза Харисън, изчислявайки, че делът на японския автомобилен производител в продажбите на електромобили ще премине от нула през 2022 г. до 15% през 2025 г. и 55% през 2030 г.

За съжаление Toyota ще бъде принудена от законодателството на Европейския съюз да се откаже от своите хибридни модели и да преобразува гамата си за европейския пазар в изцяло електрическа. Освен това на Стария континент има само няколко водородни станции за зареждане, което прави много трудно да притежаваш автомобил, задвижван с водород. В такъв случай става ясно, че най-големият японски производител ще разчита на електромобили в тази част на света, тъй като зарядната инфраструктура е много по-добре развита в сравнение с водорода.

Главният оперативен директор на Toyota за Европа Мат Харисън каза, че фирмата не поддържа стандарта Евро 7, предложен от Европейския съюз, който принуждава производителите на автомобили да намалят средните емисии на въглероден диоксид от своите флоти с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Освен това Харисън не очаква нормата да бъде премахната изцяло, а по-скоро да бъде смекчена до "нещо по-реалистично".

Неотдавна Toyota разкри плановете си да увеличи производството на електрически превозни средства с батерии до 1,7 милиона в световен мащаб до 2030 г., когато батериите в твърдо състояние ще позволят автономен пробег от над 1500 км. Законът важи за всички автомобилни производители, продаващи коли в Европейския съюз. Така че ако дадена компания иска да остане в бизнеса, ще трябва да спазва закона и да направи същото.