Турската автомобилна компания TOGG показа на изложението CES 2024 в Лас Вегас втория модел, който представлява лифтбек TOGG T10F. Това подчертава готовността на младата турска марка за международна експанзия. По план електрическият TOGG T10F ще се качи на производствената линия в края на тази година, а през следващата обещава да достигне до първите клиенти в родната Турция.

Вижте как изглежда новият TOGG T10F  >>  >>  >>

Европейците ще трябва да изчакат поне до края на 2025 г. Въпреки, че премиерата на новия TOGG T10F се състоя на CES 2024, засега електрическият автомобил няма да се предлага в Северна Америка, тъй като фокусът на експортните дейности е насочен към Европа.

Снимка: TOGG

През есента на 2022 г. в Турция стартира масовото производство на електрически превозни средства от националната марка TOGG. Дългоочакваният първи модел беше електрическият кросоувър TOGG T10X. През 2023 г. този SUV стана най-продаваният електрически автомобил в родината си с 13 572 бройки, изпреварвайки дори Tesla с 11 600 коли от всички модели.

Новият електрически автомобил TOGG T10F е лифтбек от среден размер, подобен по формат на модела Skoda Octavia. Неговият дизайн и външен вид са обединени с по-големия кросоувър T10X. Въпреки това, вместо отличителната радиаторна решетка, която носи T10X, има обикновена лъскава облицовка с вертикални ламели. Вместо огледала са поставени камери за обратно виждане, но те могат да бъдат само за изложбения експонат, тъй като формално колата все още е със статута на концепция.

Снимка: TOGG

Интериорът напълно повтаря този на кросоувъра. Има 29-инчов широкоекранен екран на мултимедийната система и обърнат нагоре, плаващ централен тунел с необичаен селектор на трансмисията. В близост има отделен сензорен екран за климатичния контрол. Производителят обещава широка гама от електронни асистенти за водача и дори автопилот за задръствания, който работи до 15 км/ч. Посоченият обем на багажника е 500 литра, а ако сгънете задните седалки, можете да разчитате на 1350 литра.

Снимка: TOGG

В базовата версия TOGG T10F има задвижване на задните колела с един електромотор с мощност 218 к.с. и 350 Нм. Това е напълно достатъчно, за да ускори от място до 100 км/ч за 7,2 секунди. С батерия с капацитет 52,4 кВтч, номиналният пробег ще бъде 350 км, а с опционалната батерия от 88,5 кВтч, обхватът се разширява до 600 км.

Снимка: TOGG

Моделът със задвижване на четирите колела има още един електромотор на предната ос, като комбинираната мощност на двата двигателя е 435 к.с. и 700 Нм, а времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е едва 4,6 секунди. Тази версия разчита само на батерия с капацитет 88,5 кВтч, с която колата може да измине 530 км. Можете да допълните заряда на батерията от 20% до 80% само за 28 минути, когато сте свързани към терминал с мощност 180 кВт прав ток.