Малко са удоволствията от шофирането, които могат да се справят със свалянето на покрива в топлия летен ден. На правилния път и в правилната кола, усещането ви за удоволствие ще бъде засилено от всички допълнителни аромати, гледки и звуци, които идват директно при вас, когато шофирате на открито. Всъщност свалянето на покрива в кабриолет може да подобри почти всяко пътуване, денем или нощем, на топло или студено време.

Добрата новина е, че кабриолетите се предлагат във всякакви форми и размери, от компактни модели с текстилен покрив до луксозни спортни коли. Всеки от тях има за цел да предизвика допълнително удоволствие в ежедневното ви шофиране, като предоставя възможност да се запознаете отблизо с пътуването под открит покрив.

Вижте Топ 10 на най-добрите роудстъри и кабриолети  >>  >>  >>

Нашият списък тук покрива до голяма степен пълния спектър от кабриолети и роудстъри, но всички те имат способността да се използват всеки ден. Това означава, че сме пропуснали олекотените специални автомобили в лимитирано производство.

Нашите автомобили в класацията Топ 10 споделят и способността им всеки от тях да превърне обикновеното пътуване в момент, в който да се насладите. Ако преди не сте имали удоволствието да шофирате с открит покрив, тогава наистина трябва да пробвате и всяка една от тези коли ще се окаже идеалното въведение за насладата.

1 място - Mazda MX-5

Има причина Mazda MX-5 да е най-продаваният роудстър в света. Всъщност причините са много. Близо 35 години след дебюта на оригинала, компактният японски двуместен автомобил продължава да предлага достъпно забавление на водача и представлява един от най-бързите и лесни начини да се насладите на хубавото време с едно сваляне на текстилния покрив или металния при MX-5 RF.

Mazda MX-5 и Mazda MX-5 RF

Снимка: Mazda

Голяма част от привлекателността на Mazda MX-5 се крие в традиционното задно задвижване с разположение на двигателя отпред, което предлага пъргаво, динамично и регулируемо управление с газта. След това идва и фактът, че той се вписва в почти същия компактен формат като своя прадядо от 1989 г. и тежи около 1000 кг - малко автомобили се чувстват толкова гъвкави и с правилния размер на пътя.

Това също така означава, че дори базовият 1,5-литров 4-цилиндров двигател със 132 к.с. се чувства достатъчно динамичен, въпреки че по-мускулестият 2,0-литров 4-цилиндров мотор със 184 к.с. получава по-твърдо окачване и диференциал с ограничено приплъзване.

Mazda MX-5 и Mazda MX-5 RF

Снимка: Mazda

Роудстърът Mazda MX-5 се предлага с платнен покрив, който се сваля ръчно и може да се спусне за секунди с една ръка и да се повдигне също толкова лесно, когато е необходимо. За тези, които търсят малко допълнителна сигурност и комфорт, версията RF разполага със сгъваем твърд покрив с механизъм.

Която и да изберете, Mazda MX-5 е идеалната кола, за да се възползвате максимално от слънцето. От друга страна, MX-5 е почти толкова лесна за управление, колкото всяка Mazda, благодарение на леките и прецизни реакции, отличното качество на изработката и ниските експлоатационни разходи.

Mazda MX-5

Снимка: Mazda

Салонът е компактен, а багажникът е само 150 литра, но тук има достатъчно място за почивните дни и достатъчно финес и комфорт, така че ежедневното пътуване до работното място да ви доставя удоволствие, особено когато грее слънце.

2 място - Porsche 718 Boxster

Още с появата си през 1996 година Porsche Boxster винаги е в сянката, хвърлена от легендарния 911 и заради това тази машина със средно разположен двигател не винаги получава заслуженото. Но когато пътищата са добри и слънцето грее, има малко коли, които са по-забавни и увлекателни от Porsche Boxster.

Porsche 718 Boxster

Снимка: Porsche

Появата на 4-цилиндровите двигатели през 2016 г. открадна част от привлекателния му звук на Porsche, но няма съмнение в силата на агрегатите с турбокомпресор, които бият по динамика старите 6-цилиндрови мотори, особено за скорост по права линия. И ако искате пълния механичен оркестър, тогава 4,0-литровият GTS с удоволствие ще ви го осигури, особено когато покривът е свален - нещо, което може лесно да се постигне с натискането на един бутон.

Когато платненото покритие е прибрано, ще можете да се насладите на вълнуващи пътешествия дори и на дълги разстояния. Независимо от двигателя, шасито на Porsche Boxster е това, което блести най-ярко, неговото перфектно балансирано и безкрайно прецизно управление ви въвлича в действието. След това има директно кормилно управление, голямо сцепление, отличен контрол и спирачки, които са толкова прогресивни, колкото и мощни.

Porsche 718 Boxster

Снимка: Porsche

Приемете нещата малко по-лесно и ще откриете интериор, който е просторен и богат на качествени материали, плюс две отделения за багаж - едно отпред и друго отзад, които правят този модел един от най-практичните двуместни роудстъри. Очаквано Porsche 718 Boxster не е евтино, но невероятното инженерство и гениалните способности означават, че колата си заслужава високата цена.

3 място - Audi TT Roadster

Още с появата си, Audi TT Roadster играе ролята на елегантен, стилен, практичен, специален ежедневен модел за шофиране, който продължава да е в добра форма въпреки напредналата си възраст.

Запалените шофьори може да открият, че TT Roadster е твърде лесен и спокоен за шофиране, но неговата непретенциозна лекота на използване прави колата привлекателна за тези, които искат само малко подправка с избора си на джанти.

Audi TT Roadster

Снимка: Audi

Приятното управление на Audi TT и бензиновият турбомотор TFSI го правят достатъчно бързо и разумно забавно, когато искате, дори и в базовата версия. Гамата от двигатели започва с 2,0-литров вариант със 197 к.с., но върви нагоре, за да включва избор от 245 к.с., 306 к.с. в TT S и 400 к.с. при TT RS. Базовият двигател може да бъде с предно задвижване, докато останалите са само със задвижване на четирите колела Quattro.

Audi TT Roadster

Снимка: Audi

Тази гама от опции за двигател и задвижване е ключова част от силата на автомобила, също толкова важна, колкото и нейният солидно изграден и привлекателен интериор или нейния модерен външен вид. Тогава няма нужда да вземате решение с разума или сърцето. За съжаление скоро TT ще изчезне от ценовите листи, като още една жертва на стремежа към електрификация.

4 място - Porsche 911 Cabriolet

В продължение на десетилетия Porsche 911 е един от най-харесваните спортни автомобили, които могат да се купят с пари и привлекателността му може да се засили само със свалянето на покрива. Пуристите ще се въздържат от мисълта за 911 Cabriolet, но с най-новата машина от поколение 992 получавате всички обичайни акценти на открито, но без нито един от динамичните недостатъци.

Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet

Снимка: Porsche

Изключително твърдото шаси означава, че кабриолетът се справя по същия прецизен и отговорен начин като купето и докато историческите характеристики на управление на 911 бяха опитомени през годините, с утвърдения от времето задно разположен двигател, Porsche все още се усеща като нищо друго на пътя.

Освен това е бърз, като дори базовата Carrera с 380 к.с. може да ускори от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди, задвижвана от 6-цилиндров двигател, от който все още може да ви настръхне косата. За тези, които търсят най-добрата машина за адреналин, тогава само Turbo S ще свърши работа.

Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet

Снимка: Porsche

Като всички 911, кабриолетът е с 2+2 места, въпреки че тези задни седалки са по-скоро запазени за много малки деца. Когато не се използват, те могат да се сгънат и да освободят допълнителен капацитет за още багаж.

Практичността е подобрена от изолирания и електрически задвижван покрив от плат, който придава финес, когато е на място, но може да се спусне бързо и лесно, когато искате да се запознаете отблизо с природата. Ако не искате пълното изживяване с кабриолет, версията Targa с твърд сгъваем покрив също ще свърши работа, осигуряваща перфектната стойка на пътя.

5 място - BMW Серия 4 Cabriolet

Новото поколение на BMW Серия 4 Cabriolet дебютира през 2021 г. Подобно на Z4, той смени сгъваемия метален покрив с по-лек от текстил, който тежи със 150 кг повече от еквивалентно купе поради усилванията, необходими за компенсиране на отрязването на покрива и има същия доста противоречив стил на радиаторната решетка, който привлече толкова много критики.

BMW M440i xDrive Cabriolet

Снимка: BMW

Това е четириместен кабриолет, който се стреми да предложи вълнуващо пътуване на цялото семейство. В горния край на моделната гама са версиите M4 Competition и M440i xDrive със задвижване на четирите колела, които се отличават с много спортна агресия и привлекателност за водача. В началото на гамата има модели с 4- и 6-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели с по-достъпни цени и балансиран характер на движение.

BMW M440i xDrive Cabriolet

Снимка: BMW

От BMW са подобрили изолацията на пътническия салон и изтънчеността на движението в този автомобил. Това е кабриолет, в който можете лесно да водите разговор, когато покривът е свален и прозорците са вдигнати. Качеството на салона е на много високо ниво. Това е един много завършен кабриолет, който със сигурност ще се хареса на всеки, готов да превъзмогне огромната решетка.

6 място - Bentley Continental GTC

Вероятно това е най-добрата разновидност на Bentley Continental. Ако ще имате един от най-разкошните, скъпи и грабващи вниманието модели на пазара, тогава можете да стигнете докрай и да изберете кабриолета, за да можете по-ясно да виждате света, който ви гледа, докато вие господствате над него.

Bentley Continental GTC

Снимка: Bentley

Можете да имате колата с 6,0-литров турбодвигател W12, но в най-добрия си вид Continental GTC се задвижва с 4,0-литров V8 с двоен турбокомпресор с 550 к.с., който има повече от достатъчно облицовани с кадифе мускули, за да получите истинско изживяване, когато бързате.

Звукът му преминава от груб рев до нещо съвсем меко и по-сдържано, когато просто се движите. Това все още е истински автомобил от клас Gran Turismo по душа, така че въздушното окачване може да осигури най-мекото возене, докато интериорът обгръща вас и трима спътници в ненадминат лукс.

Bentley Continental GTC

Снимка: Bentley

Богатството на материалите, първокласното качество на изработката и чистото чувство за превъзходство са трудни за превъзмогване. Безспорно вие имате един от най-разкошните и най-желани кабриолети на планетата. Добавете красотата на сгъваемия за секунди текстилен покрив, който ви позволява да се наслаждавате на възхитените погледи и ви дава най-доброто изживяване.

7 място - Lexus LC Cabriolet

Със своя привлекателен дизайн на концептуален автомобил, превъзходен луксозен интериор и атмосферен V8 двигател с 477 к.с., Lexus LC Cabriolet няма проблем да привлече вниманието.

Lexus LC 500 V8 Cabriolet

Снимка: Lexus

Дали това може да е достатъчно, за да ви изкуши да се разделите с близо 280 000 лева за Lexus LC Cabriolet, който се предлага като кабриолет от 2020 г., без съмнение ще се сведе до това дали харесвате неговия алтернативен външен вид и характер и дали бихте предпочели един от най-спортните кабриолети, които можете да купите с парите си.

Ако искате луксозен роудстър, тук ще намерите много неща, които да харесате. Окачването на LC Cabriolet е настроено за по-гъвкаво возене и по-стабилно управление. Задвижването се справя отлично за толкова тежка кола във всякакви ситуации.

Lexus LC 500 V8 Cabriolet

Снимка: Lexus

По-добре е в спокоен режим, отколкото когато се кара като спортна кола, тъй като повърхностното кормилно управление на кабриолета и неговите спирачки пречат да достигнете удоволствието от най-високо ниво. Все пак това е кола, на която е лесно да се насладите с точното темпо.

8 място - MINI Cabriolet

Компактното MINI Cabriolet се усеща като много добре проектирана кола, отколкото трябва, с почтеност и внимание към детайла, значително подобрена в сравнение с предшественика си. Предлага се във версии Cooper, Cooper S и John Cooper Works, като последният е с мощност 231 конски сили за тези, които искат скорост и забавление при шофиране с отворен покрив.

MINI Cabriolet Cooper S

Снимка: MINI

А за тези, които искат да се насладят на звуците на природата още по-ясно, има нова версия Electric с автономен пробег от 200 км и максимална скорост 150 км/ч. И все пак ще трябва да бръкнете дълбоко, защото откритото MINI с нулеви емисии ще ви струва внушителните 120 000 лева.

MINI Cabriolet Cooper SE

Снимка: MINI

Най-важното е, че всички открити версии правят шофирането на MINI още по-вълнуващо, без да правят компромис с нищо. Зад волана на MINI Cabrio можете да се наслаждавате на хубавото време и да събирате слънчеви лъчи с полуотворен покрив. С едно натискане на бутона гюрукът се плъзга назад с до 40 см и се отваря като люк

9 място - Fiat 500C Electric

Електрически автомобил и кабриолет в едно - това го може новият Fiat 500C Electric. Той е кабриолет дотолкова, доколкото има плъзгащ се платнен текстилен покрив, който можете да навиете назад зад задните седалки, въпреки че никога не губите колоните на колата.

Fiat 500C Electric

Снимка: FIAT

Това е единственият 500 Electric, който не можете да получите в базово оборудване, така че всички версии идват с предно монтиран електромотор със 118 к.с. и батерия от 42 кВтч за заявен електрически пробег от 300 км според WLTP. Подобно на повечето електромобили, при реално шофиране 500C Electric изминава между 75 и 90% от заявения пробег.

Той има малко повече място за пътници на втория ред от стария 500, но все пак е тесен 4-местен автомобил. Тягата е добра до около 100 км/ч, а комфортът на возене и управлението са достатъчно приятни, въпреки че не са толкова забавни, колкото някои може да се надяват.

Fiat 500C Electric

Снимка: FIAT

Въпреки това, ако ви харесва идеята да слушате външния свят, през който преминавате, вместо да бълбукате дим от изгорелите газове в него и да не оставяте почти нищо след себе си, докато вървите, вероятно ще се насладите на това, което Fiat 500C Electric предлага.

10 място - Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Кабриолетите на Mercedes-Benz винаги са били добре оборудвани и като цяло те са машини със зрял, сигурен и луксозен чар, които са чудесни за пътуване със свален покрив без непременно да ви примамват към главоломни скорости.

Най-добрият от тях е този със среден размер - E-Class Cabriolet, който предлага подходящо пространство за 4 човека и практичен багажник, и по някакъв начин излъчва повече респект от по-малкия C-Class Cabriolet, без да прекрачва ценовите нива на разкошния SL.

Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Снимка: Mercedes

Колата разполага с всички технологични новости и луксозни примамки на салона, характерни за другите модели на E-Class и се чувства наистина богата и щедра за пътуване.

Моделът вози меко и тихо, има изискан характерът, като не е необходимо да шофирате бързо, за да бъде вълнуващо. Гамата от двигатели включва изненадващо широк избор от 4- и 6-цилиндрови дизелови варианти, а също така и 4- и 6-цилиндрови бензинови двигатели, въпреки че бихме препоръчали Е 450 Cabriolet с 6 цилиндъра за финес и гладкост, по-подходящи за ролята на крайцер.

Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Снимка: Mercedes

Следва топверсията AMG E53 4Matic+ с неговата хибридна задвижваща система с 435 к.с., която наистина много ефективно съчетава скорост и дискретно участие с ефективност и добри обноски.