През януари Tesla реши да намали значително цените на своите електрически автомобили в САЩ, в резултат на което някои модели са с до 30% по-достъпни, като се вземат предвид държавните субсидии, които влязоха в сила тази година. Според добре осведомени източници това е довело до рекордно нарастване на търсенето на автомобили на марката в Северна Америка.

Информацията съобщава специализираното издание Electrek, като се позовава на източници, запознати със ситуацията в търговските вериги. Само за една седмица много от търговските обекти на Tesla на континента счупиха исторически рекорди по продажби, а квотите за поръчка на автомобили скоро ще бъдат изчерпани. Това означава, че клиентите ще трябва да чакат по-дълго за поръчания автомобил, тъй като Tesla едва ли ще внася в Северна Америка електрически автомобили, сглобени извън САЩ.

Конкурентите на Tesla на китайския пазар също започнаха да предлагат отстъпки за електрически автомобили. Например, цените на моделите на XPeng и Seres са намалени. Китайският пазар е най-големият в света, затова компанията обръща специално внимание на запазването на позициите си в тази страна. Миналата година около половината от електрическите автомобили, произведени от Tesla, са били сглобени в Китай, но заводът на компанията в Шанхай е и най-големият износител на електрически автомобили на марката.