Неотдавнашните значителни намаления на цените на електромобилите на Tesla ще се отразят изцяло на финансовите резултати за това тримесечие, но в миналото маржът на печалбата на компанията от електромобили също достигна най-ниската си стойност за последните пет тримесечия. Ръководителите на Tesla смятат, че маржът на печалбата на компанията ще остане "на здравословно и водещо ниво в индустрията" и през тази година.

Засега можем да съдим само, че през четвъртото тримесечие процентът е спаднал до 25,9%, въпреки че през третото тримесечие е достигнал 27,9%, а в края на цялата 2022 г. е останал 26%. Според анализатори тази година Tesla ще успее да запази маржа на печалбата си за електромобили между 17% и 22%. Главният финансов директор на компанията Закари Киркхорн заяви, че интересът на потребителите към продуктите на Tesla остава висок и че намаляването на цените през януари ще има отрицателно въздействие върху печалбите, но не даде официални прогнози за това. Той изрази само увереност, че тя ще остане най-добрата в бранша.

В същото време Tesla ще намали разходите си през тази година в светлината на макроикономическата несигурност и повишаването на лихвените проценти, които се отразяват негативно както на способността на компанията да попълва оборотния си капитал, така и на активността на клиентите, които купуват автомобили на кредит и лизинг. Според ръководството на Tesla "екипът е свикнал с предизвикателствата" и скоро ще се съсредоточи не само върху намаляването на разходите, но и върху разширяването на производството.

От 405 000 доставени през последното тримесечие електромобила Tesla около 51% са били доставени на клиенти през декември. Тази неравномерност е по-силно изразена през второто тримесечие, тъй като 74% от доставките са извършени през последния месец на тримесечието. Чрез по-равномерното разпределение на логистичните операции в рамките на тримесечието Tesla успява да намали разходите си. Както обяснява компанията, стремежът към ефективност на разходите остава рядкост в индустрията на електрическите превозни средства като цяло, но е от решаващо значение за поддържане на маржовете на печалба. Всъщност в останалата част от индустрията дори 15% марж на печалбата се счита за отличен, така че от тази гледна точка Tesla все още има възможност да маневрира по отношение на цената.