Tesla публикува подробен тримесечен отчет, а в придружаващата го документация е анализатори откриха дългоочакваното споменаване на датата на началото на доставките на електрическите пикапи Cybertruck - 30 ноември. Освен това компанията обявява, че заводът в Тексас ще може да произвежда 125 000 пикапа годишно, след като продуктовата линия достигне капацитета си.

Очевидно е, че първоначалните обеми на производство на Cybertruck ще бъдат чувствително по-малки и сега компанията признава само, че е създала пилотно производство в Остин. Въпреки това блогър, който прави редовни прелитания с дрон над територията на компанията, наскоро откри девет екземпляра от пикапа в складовата зона в близост до завода за сглобяване под покривала, които не скриват характерната ъгловата форма на автомобила.

Tesla обещава да започне да доставя пикапи и за търговски цели до края на тази година. Илон Мъск първоначално очакваше да проведе тематично събитие преди края на третото тримесечие, но сега то е насрочено за 30 ноември, ако се съди по материалите от тримесечната презентация. В материалите на Tesla, придружаващи отчета, се споменава и проектният капацитет на завода в Остин за производство на 125 000 пикапа годишно, но статусът на производството в момента е посочен като "пилотен".

Производството на камионите-влекачи в Невада също не е излязло от този статус, въпреки че продължава от много месеци. От друга страна, 125 000 пикапа годишно са около половината от производствения капацитет на кросоувъра Model Y на Tesla в същото съоръжение в Тексас, така че кибритеният камион може да се счита за продукт с малка партида само в сравнение с обемите на производство на Model 3 и Model Y във всички останали съоръжения на Tesla взети заедно. Въпреки това до 2025 г. производствените обеми на Cybertruck могат да нараснат до 250 000 единици годишно, както обясни по-рано Мъск, но това ниво определено няма да бъде достижимо през 2024 година.

Ръководителят на компанията също така напомни, че предварителните поръчки за Tesla Cybertruck са събрали поне 1 милион единици, така че търсенето на модела е наред. Tesla потвърди мимоходом, че Cybertruck ще използва 800-волтова архитектура на бордовата мрежа. Тя ще позволи по-бързото попълване на тяговата батерия на високоскоростните зарядни станции. Компанията подчертава, че според нея подобна миграция е възможна само за големи и тежки електромобили, какъвто е Cybertruck. В същото време използването на акумулаторни клетки от типа 4680 позволява да се увеличи с 10 % плътността на съхранение на заряда в сравнение с Tesla Model Y.