След като от месеци се носят слухове за предстоящия фейслифт на Tesla Model 3, сега американската компания показа обновения електрически седан. Новият модел е обновен отвътре и отвън, а версията Performance е отпаднала от конфигуратора в Европа, докато все още е достъпна в САЩ. Останалите два варианта са с намалена консумация на енергия и увеличен пробег, а максималната скорост в бъдеще ще бъде ограничена до 201 км/ч.

Прогнозният пробег по WLTP за актуализирания Model 3 със задно задвижване с 18-инчови джанти е 554 км, докато вариантът Long Range (удължен пробег) е с 678 км. Това е приблизително 11 до 12 процента увеличение спрямо обхвата на настоящите модели от съответно 491 и 626 км.

Снимки: Tesla

С опционалните 19-инчови джанти, Model 3 със задно задвижване ще може да измине 513 км с едно зареждане по цикъла WLTP, докато версията с удължен пробег - 629 км. За ускорението от място до 100 км/ч на модела със задно задвижване са необходими 6,1 секунди, а за варианта с удължен пробег и задвижване на четирите колела му трябват само 4,4 секунди за спринта.

Новата версия със задно задвижване и 19-инчови джанти консумира 13,2 кВтч на всеки 100 км в европейския тестов цикъл, докато моделът Long Range изразходва 14,0 кВтч за същото разстояние.

Първото нещо, което прави впечатление в новата визия на Tesla Model 3, са по-тънките фарове, но предната броня и външните огледала също са модифицирани. Отзад задните светлини вече са С-образни и интегрирани в капака на багажника. Освен това вместо логото T се появява пълното име на марката.

Снимки: Tesla

Като цяло моделът вече изглежда по-ръбест. Към цветовете са добавени два нови нюанса - червен Ultra Red е многослойна боя с голяма дълбочина, докато Stealth Grey е наситено тъмно сиво, което подчертава формите на Tesla Model 3. Джантите са аеродинамично оптимизирани, гумите вече трябва да предизвикват по-малко шум при търкаляне и да осигуряват по-голям обхват.

Според Tesla вътре са използвани по-висококачествени материали като алуминий и фини тъкани. Вътрешното осветление вече е регулируемо и прониква в цялото купе. Освен това вентилираните предни седалки и всички отопляеми седалки са напълно интегрирани в автоматичния климатичен контрол.

Снимки: Tesla

Благодарение на акустичните стъкла, подобрените уплътнения и добавянето на нови шумоизолиращи материали, интериорът е станал по-тих от преди. Има и централна конзола с нов дизайн с алуминиеви детайли, големи отделения за съхранение и две опции за безжично зареждане на мобилни телефони.

Снимки: Tesla

Има и USB-C портове за зареждане с не по-малко от 65 вата - един отпред и два отзад. Данните в мобилния телефон, като контакти или музика, вече могат да се синхронизират с информационно-развлекателната система на автомобила чрез Bluetooth.

Разработената от самата Tesla озвучителна система предлага 17 високоговорителя, два субуфера и два усилвателя във версията за дълги разстояния. Базовият модел със задно задвижване има девет високоговорителя, субуфер и усилвател. Системата поддържа Spotify, Apple Music и Tidal.

Снимки: Tesla

Нов е и 8-инчовият дисплей отзад за настройка на климатика и вентилацията, както и функциите за забавление. Лостовете на волана са сменени с бутони на волана. Обновената Tesla Model 3 вече има и функцията Smart Shift. Автомобилът вече автоматично избира правилната посока на движение при потегляне - напред или назад.

Снимки: Tesla

Познатият 15,4-инчов сензорен дисплей вече има по-тясната рамка, което увеличава използваемата площ на екрана. Освен това потребителският интерфейс вече може да се персонализира. WiFi покритието е двойно по-добро и WiFi вече поддържа два честотни диапазона - 2,4 и 5 гигахерца.