Германската компания Audi, част от Volkswagen Group, обяви че има нов главен дизайнер. Масимо Фрашела е бъдещият ръководител на Audi Design. Той наследява Марк Лихте, който ще поеме нови отговорности в рамките на Volkswagen Group от 1 юни. Масимо Фрашела е завършил Института за приложни изкуства и дизайн в Торино, започва кариерата си в дизайнерското ателие Bertone. Следват позиции във Ford Motor и Kia. От 2011 г. насам Фрашела (52 г.) заема ръководни постове в Jaguar Land Rover, като за последно е ръководител на отдел "Дизайн" и за двете марки.

"Да се присъединя към Audi и да поема ролята на главен творчески директор е много специален момент и огромна чест за мен, както и да ръководя толкова талантлив екип от дизайнери на Audi, за да оформя бъдещето на марката по най-иновативния и отличителен начин. Вярвам в емоционалната сила на дизайна да вдъхновява, да свързва и да стимулира промяната. И съм тук, за да стимулирам креативността като част от същността на марката", сподели Масимо Фрашела.

Масимо Фрашела

Снимка: Land Rover

"Дизайнът винаги е бил част от същността на марката, от ДНК-то на марката Audi. Ето защо, особено в тази фаза на технологична трансформация, нашият слоган "Напредък чрез техника" трябва да бъде видим и осезаем в интериора и екстериора на всички бъдещи серийни модели. Масимо Фрашела ще гарантира, че автомобилите на Audi ще въплъщават идентичността на марката с неповторим и емоционален дизайнерски език. В центъра на неговата дизайнерска философия са яснотата, прецизността и перфектните пропорции - качества, които се вписват безпроблемно в имиджа на марката Audi", заяви главният изпълнителен директор на Audi Гернот Дьолнер.

Предшественикът на Масимо Фрашела - Марк Лихте (54 г.), беше ръководител на Audi Design от 2014 г. Той идва от Volkswagen AG, където е ръководил студиото за външен дизайн. По време на мандата на Лихте в Audi бяха създадени нови поколения на серийните бестселъри, както и първите серийни електрически модели на марката - Audi e-tron, e-tron GT и кросоувърите Q4 и Q4 Sportback.

Марк Лихте

Снимка: Audi

"Марк Лихте и неговият екип оформиха еволюцията на дизайна на марката в епохата на електронната мобилност. Бихме искали да благодарим на Марк за това, че беше творческият ум и движещата сила зад лицето на марката в продължение на десетилетие", подчерта председателят на управителния съвет на Audi Гернот Дьолнер.

Марк Лихте

Снимка: Audi