Европейският филиал на Subaru обяви пускането на изцяло новия модел Crosstrek в Европа. Crosstrek е изцяло нова итерация на Subaru XV, която ще замени кросоувъра в европейската гама.

От първоначалното си пускане през 2011 г. Subaru XV е популярен избор сред шофьорите на Subaru в Европа. В момента Subaru XV е най-продаваният модел на Subaru в Европа и представлява повече от 40% от общия обем от продажби досега тази година, от януари до август 2023 г.

Снимка: Subaru

Изцяло новото Subaru Crosstrek включва системата X-MODE, която контролира двигателя, трансмисията, системата за задвижване на всички колела и спирачките за оптимално сцепление върху хлъзгави повърхности и стръмни наклони. Могат да бъдат избрани различни режими на шофиране, за да отговарят на различните пътни настилки и условия на шофиране.

Системата X-MODE разполага и с функция Hill Descent Control, която позволява на водача да кара надолу по стръмни наклони с безопасна, постоянна скорост, без да натиска педала на спирачката и да се съсредоточи единствено върху управлението на автомобила.

Снимка: Subaru

При изцяло новия Crosstrek, за първи път системата X-Mode вече е налична и при шофиране на заден ход. Новото Subaru Crosstrek идва с минимален пътен просвет от 220 мм, заедно с подобрени ъгли на подход и напускане, които намаляват риска от допир на предната част на каросерията или пропадане на колата, като същевременно предлага пътен просвет за по-широк набор от дейности. Новото Subaru Crosstrek има възможност за теглене на прикачен товар с тегло до 1270 кг.

Изцяло новото Subaru Crosstrek продължава да запазва отличителната комбинация от системата за постоянно симетрично задвижване на всички колела (S-AWD) с хибридна система на задвижване e-BOXER. Хибридната система включва 2,0-литров хоризонтално разположен 4-цилиндров бензинов двигател с директно впръскване, съчетан с електрически мотор в автоматичната трансмисия Lineartronic.

Вижте още снимки на новото Subaru Crosstrek  >>  >>  >>

Хибридното задвижване e-BOXER спомага за реализирането на още по-нисък център на тежестта и по-добре балансирано разпределение на теглото на автомобила отпред и отзад. Оптимизираният баланс на въртящия момент на предните и задните колела на постоянното симетрично задвижване на всички колела S-AWD показва по-висока производителност при шофиране за удобно и отзивчиво управление, както и стабилно пътно поведение.

Снимка: Subaru

Хибридният задвижващ механизъм e-BOXER настройва съотношението на разпределение на мощността между двигателя и електрическия мотор, за да съответства на условията на шофиране, сменяйки между три режима на шофиране - с бензинов двигател, с електромотор и със системна мощност. Стандартно оборудваната постоянна система за симетрично задвижване на всички колела S-AWD осигурява увереност и способност при всякакви метеорологични условия.

Стандартното активно управление на въртящия момент предлага подобрено пътно поведение и представяне в завои. Електрическото сервоуправление позволява прецизно управление и по-плавно и по-линейно предаване на въртящия момент, което води до спортно усещане при управление без забавяне на реакцията.

Снимка: Subaru

Новото Subaru Crosstrek е оборудвано стандартно с усъвършенствана система за управление на двигателя SI-DRIVE с избираеми от водача режими, пригодени да отговарят на различни условия, която позволява шофиране, подходящо за всяко настроение и пътни условия. Режимът I поддържа операции с оглед на икономията на гориво, докато режимът S подобрява реакцията при ускорение.

Глобалната платформа на Subaru Crosstrek е подобрена. Динамичното представяне на шасито и купето е усъвършенствано. Предсказуемата стабилност при шофиране е постигната чрез увеличаване на устойчивостта на усукване с 10%, увеличаване на здравината на каросерията и монтажа, както и подобряване на усещането при управление без забавяне на реакцията. Добавени са стоманени листове с висока якост на опън, подобряващи безопасността при сблъсък, а рамката на вътрешните панели на капака е оптимизирана, подобрявайки защитата на пешеходците.

Снимка: Subaru

Екстериорът на новото Subaru Crosstrek e-BOXER изразява неговата здрава и сурова природа. По-острите и по-динамични линии във външния вид на модела го правят да следва дизайнерската философия на Subaru DYNAMIC x SOLID. Облицовката на предната решетка е разширена.

Задните комбинирани светлини му придават по-стабилна стойка. Повдигнатият капак на двигателя отпред и изпъкналите калници отстрани на автомобила подчертават неговата остра форма. Предлагат се общо 10 екстериорни цвята, включително четири новоразработени цвята Sun Blaze Pearl, Oasis Blue, Offshore Blue Metallic и Sapphire Blue Pearl са налични за Европа.

Снимка: Subaru

Интериорният дизайн на новото Subaru Crosstrek със сивия двуцветен стил и сребърни шевове, изразява пригодността на модела за активен начин на живот на открито. Докато осигурява на водача оптимална позиция за шофиране, просторният интериор е оптимизиран благодарение на разширеното пространство за раменете, голямото разстояние между центровете на седалките и удобното пространство за главата и краката.

Новото Subaru Crosstrek предлага до 1314 литра пространство в багажника. С лесен за достъп пространство на задните седалки, разделените в отношение 60:40 накланящи се задни облегалки позволяват пространството на багажника да бъде свободно разширено.

Снимка: Subaru

Благодарение на умерената си височина за лесен достъп и широкия отвор, товаренето и разтоварването на багаж вече е по-лесно. Диапазонът на изтриване на рамото на задната чистачка е разширен с 45 мм и е добавена една допълнителна дюза за миене на предното стъкло в центъра на автомобила, което води до общо 3 дюзи отпред, осигурявайки по-добра видимост.

Инженерите са си поставили предизвикателството да дадат на Subaru Crosstrek високи стандарти за комфорт на возене, високи стандарти за тишина при шофиране, които обикновено се свързват със значително по-скъпите модели в горните сегменти. Изцяло новият Crosstrek идва с лесен за използване общ интерфейс на Subaru, който разполага с 11,6-инчов централен информационен дисплей с пълен HD сензорен панел.

Снимка: Subaru

Освен сензорните бутони, продължават да се предоставят превключватели за операции, които водачите трябва да извършват, без да отклоняват погледа си за безопасно шофиране. Информационно-развлекателната система вече разполага със заключване с PIN код, предназначен да предотврати изтичане на лична информация по време на паркиране от служител.

Това също така уведомява потребителя, когато превозното средство се движи извън предварително зададена зона, полезно за сигнализиране, ако не се управлява по предназначение или просто е откраднато. Приет е нов метод за задаване на дестинация с помощта на нова услуга, който позволява на потребителите да идентифицират точните местоположения, като задават дестинации въз основа на съответните думи. Crosstrek също така осигурява подобрена свързаност, съвместима с безжични Apple CarPlay и Android Auto.

Снимка: Subaru

Изцяло новото Subaru Crosstrek разполага с най-новата версия на технологията EyeSight Driver Assist, системата на Subaru за предотвратяване на сблъсък със стерео камера. Има значително по-широк обхват на разпознаване, който е почти удвоен. Новата система разпознава двуколесни превозни средства и пешеходци отляво и отдясно на автомобила.

Използвайки електрически усилвател на спирачките с по-отзивчиво усилване, значително са подобрени отзивчивостта на спирачката преди сблъсък и намаленият работен шум. Новата технология EyeSight Driver Assist идва с 14 функции, 7 от които са нови - спиране преди сблъсък отпред, автономно аварийно управление, функция за центриране на лентата, асистент за поддържане на лентата при спешни случаи, разпознаване на пътни знаци, интелигентен ограничител на скоростта, монитор EyeSight Assist.

Снимка: Subaru

Системата EyeSight е монтирана като стандартно оборудване. Други стандартни функции на оборудване включват автоматично спиране на заден ход, система за следене на водача и система за разпознаване на превозно средство отзад. Добавени са и някои функции за безопасност, които за първи път са внедрени в Subaru, като LED светлини за завиване, които подобряват видимостта през нощта и помагат за ранното забелязване на пешеходци и велосипеди, както и странични въздушни възглавници за седалката на водача, от общо 9 въздушни възглавници.