Ръчната скоростна кутия все още не е изчезнала. Всъщност, продажбите на автомобили с ръчни трансмисии се увеличават. Данни показват, че 1.7% от продадените автомобили миналата година са били с ръчна кутия, в сравнение с едва 0.9% през 2021 г., пише Motor1.

Една от марките, с най-търсени ръчни скорости е Subaru. Японската компания съобщава на Kelley Blue Book, че 83% от продадените WRX в САЩ през тази година са с шестстепенна ръчна скоростна кутия.

Това е увеличение спрямо данните за 2023 г., когато 79% от WRX бяха с ръчна кутия.

Именно Subaru WRX е моделът с най-продавани ръчни скорости в САЩ.

По-рано тази година беше зададен въпрос към всички производители на автомобили с ръчна трансмисия за процента купувачи, които избират тази опция. WRX се оказа лидер с най-висок процент. Втори се оказа моделът BRZ на Subaru и луксозният Pagani Utopia.

Единствените други автомобили с над 50% продажби на ръчни модели са Mazda MX-5 Miata и John Cooper Works Mini. Все пак, не всички производители са споделили точни данни.

Тази тенденция е добра новина за автомобилните ентусиасти. До скоро изглеждаше, че ръчната скоростна кутия може да изчезне от пазара на достъпни спортни автомобили.

Въпреки че ръчната трансмисия става все по-рядка при стандартните коли и пикапи, спортни модели от марки като BMW, Chevy, Subaru и Toyota продължават да я предлагат. И докато има търсене, ще има и предлагане.