Концернът Stellantis представи своята изцяло нова и изключително гъвкава голяма платформа за електромобили STLA Large, която е основата за широка гама от предстоящи превозни средства за глобалните пазари в сегментите D и E. Новата платформата позволява няколко водещи в сегмента възможности, включително вградена енергия, ефективност на зареждане, високопроизводителна динамика на превозното средство и офроуд шофиране с рейтинг Trail.

Големите автомобили и SUV, базирани на платформата STLA Large, са в основата на търсенето на основните глобални пазари и ще бъдат използвани първо на пазара в Северна Америка за марките Dodge и Jeep, последвани от други марки, включително Alfa Romeo, Chrysler и Maserati. Ще има осем автомобила, пуснати на пазара от 2024-2026 г.

Платформата STLA Large е проектирана като естествена платформа с опция за 400-волтова и 800-волтова електрическа архитектура. Модулите за електрическо задвижване три в едно, които включват двигателя, инвертора на мощността и редуктора, могат да бъдат конфигурирани в оформления с предно задвижване, задвижване на задните колела и задвижване на всички колела. Силовият инвертор използва полупроводникова технология от силициев карбид за минимизиране на загубите на мощност.

Платформата STLA Large

Снимка: Stellantis

Производителността на задвижващата система може да бъде подобрена по време на живота на автомобила чрез актуализации на софтуера по въздуха. Въз основа на специфични цели на превозното средство, STLA Large приема подобрения на задвижването, като диференциали с ограничено приплъзване или прекъсвания на края на колелото, които могат да подобрят производителността или да намалят механичното съпротивление, за да подобрят ефективността и пробега. Като цяло, STLA Large платформата има потенциала да носи изключителна мощност, която ще надмине всеки от съществуващите бензинови двигатели V8.

Възприемайки значението на балансирането на обхвата на шофиране и разходите, платформата първоначално включва опции за батерии с енергиен капацитет между 85 и 118 кВтч. STLA Large цели общ пробег от 800 км за седани и е проектирана да приема лесно бъдещите технологии за съхранение на енергия, когато достигнат производствена готовност. Първоначалното поколение компоненти за задвижване има потенциала да осигури ускорение от 0-100 км/ч в диапазона от 2 секунди. Бързото зареждане ще добави до 4,5 кВтч на минута към 800-волтовия пакет батерии.

STLA Large също така поддържа хибридни системи и задвижващи системи с вътрешно горене, без да компрометира ключовите възможности на автомобила. Гъвкавостта осигурява мост за клиентите по целия свят по време на прехода към електрическо задвижване и разработването на стабилна и широко достъпна мрежа за зареждане.

 

Платформата STLA Large

Снимка: Stellantis

Гъвкавостта на дизайна включва напречни и надлъжни конфигурации на монтиране на двигателя, поддържащи задвижващи механизми за предно, задно или двойно задвижване. Ключови показатели за STLA Large са диапазон на дължина между 4764-5126 мм, диапазон на обща ширина 1897-2030 мм, междуосие 2870-3075 мм, просвет между 140-288 мм и максимален диаметър на гумата 858 мм. Четирите глобални електрически платформи на Stellantis - малка, средна, голяма и рамката, са проектирани за удължени жизнени цикли чрез взаимозаменяемостта на химията на клетките на батериите, инверторите на мощността и софтуерното управление.

Платформата STLA Large е проектирана с несравнима технологична гъвкавост, която позволява по-високи нива на разнообразие от превозни средства и първокласно качество и удовлетворение на клиентите от базов набор от компоненти, заедно със стабилни и рентабилни производствени процеси, които могат да бъдат дублирани в множество заводи за сглобяване.

Предстоящите продукти ще покриват пълен спектър от типове превозни средства, от автомобили до кросоувъри до SUV, всички от които ще дадат на клиентите предимствата на електрическото задвижване на моменталната реакция на въртящия момент, съчетана с нулеви емисии. Съобщенията за специфични за марката продукти ще започнат тази година.

Платформата STLA Large

Снимка: Stellantis

"Нашите цели за нашите STLA платформи са амбициозни, но това е, което нашите клиенти се нуждаят от нас днес", каза главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Тавареш. "Създаването на семейство превозни средства от добре проектиран набор от компоненти, който е достатъчно гъвкав, за да покрие множество типове превозни средства и задвижвания, превъзхождайки всеки от нашите текущи продукти, ще се обърне към всеки от клиентите на нашите емблематични марки. Гъвкавостта на тази платформа е нейната отличителна черта и ще бъде движеща сила за нашия успех в преминаването към електрификация в Северна Америка".

Платформата STLA Large е една от четирите глобални електрически платформи, които са в основата на бъдещите продукти на компанията и са ключови за постигане на смелите цели на стратегическия план Stellantis Dare Forward 2030. Това е втората платформа, която ще бъде разкрита след пускането на най-добрата в класа STLA Medium през юли 2023 г.

STLA Large ще бъде инсталирана в няколко завода в Европа и Северна Америка и ще се предлага в много енергийни варианти, включително хибридни и с вътрешно горене. Емблематичните марки на Stellantis ще приспособят STLA Large за превозни средства, за да отговарят най-добре на нуждите и желанията на своите клиенти, вариращи от семейно ориентирани до висока производителност до високопроизводителни офроуд 4x4 до луксозни.

Присъщата на платформата гъвкавост позволява на инженерите и дизайнерите да регулират междуосието, общата дължина, общата широчина и височина и пътния просвет. Разнообразие от модули за окачване и люлки за задвижване могат да бъдат използвани, за да отговарят на специфичните цели за ефективност на превозното средство, които включват возене, управление и комфорт. Инженерите могат да коригират ключови размери, като например предния и задния надвес или пода на купето, за да настроят фино възможностите и производителността на автомобила.

Използвайки усъвършенствани материали с висока якост, платформата STLA Large е оптимизирана за тегло и твърдост, за да позволи най-доброто в класа представяне в целия спектър от типове превозни средства. Компонентите в рамките на платформата са опаковани, за да се увеличи максимално използваемото вътрешно пространство и съхранение. Ключови компоненти за комфорт и производителност, като система за отопление и охлаждане на кабината, кормилно управление, помощ при спиране и задвижване, са проектирани да минимизират потреблението на енергия за увеличаване на обхвата на шофиране.