Стефан Цанков "Арчи", Павлин Пенев, Вилиян Валентинов и Светослав Деков са топ 4 финалиста на националния финал на Red Bull Car Park Drift. Повече от 10 000 човека станаха свидетели на уникалното дрифт състезание, провело се на НДК в събота (24.06).

27.06, София - Стефан Цанков е новият Red Bull Car Park Drift шампион на България и ще представи страната ни на глобалния финал в Доха, Катар през декември тази година.

След оспорвана битка между 20 от най-добрите ни дрифт пилоти в първия кръг от събитието, 8 достигнаха следващия етап. След всяко преминаване на специално изграденото трасе, се наблюдаваше изпипване на техниката в изпълнението на всеки един участващ.

На финала, 4-мата участника се движеха с близка разлика в точките, като накрая класирането отличи Стефан Цанков като победител.

Оценяването се извършваше на база критерии вид на колата, дрифт умения, дим, звук на двигателя, преминаване през различните препятствия.

Международният съдийски състав се състоеше от дрифт легендата от Украйна Александър Гринчук, глобалният технически директор на събитието от Ливан Юсиф Басил и един от първите дрифт състезатели на България Стефан Петров.

"Доста съм изненадан, че спечелих. В мойте очи направих доста груба грешка на осмина финалите, но пък успях да премина, тъй като явно и другите са направили грешки. (...) В момента, в който ми се случи грешката, се амбицирах доста и дадох много повече агресия. (...) Трасето беше много добре направено, но беше направено да е трудно. Трябваше да вкараш тактика и стратегия. Със сигурност беше за професинолисти.", споделя Стефан Цанков.

"В момента, в който на трасето заваля в първия кръг беше все едно сменяш колата и спорта, но в тези ситуации печелят хората, които умеят да се адаптират максимално бързо.(...) Все още не мога да осмисля какво се случва и факта, че отивам в Катар през декември", казва Арчи за победата и събитието.

Рок изпълнителите "Керана и Космонавтите" и дрифт легендата Абдо Фегхали също се включиха в шоуто и спомогнаха зрителите да го помнят дълго.

Снимка: Red Bull

За Red Bull Car Park Drift

Red Bull Car Park Drift е събитие в областта на моторните спортове, което се фокусира върху изкуството на дрифта. Началото му е поставено в Ливан през 2008 г. и оттогава набира популярност в редица страни по света.

Събитието има за цел да покаже дрифт уменията на местни пилоти и да предостави платформа за състезание и демонстрация на таланта им.

След успеха си в Ливан, Red Bull Car Park Drift разширява обхвата си и излиза извън страните от Близкия изток, като достига до различни точки по света, включително Бразилия, Румъния, Южна Африка, Япония и много други.

През годините Red Bull Car Park Drift развива своя формат, за да направи състезанието по-вълнуващо и предизвикателно.

Red Bull Car Park Drift дава приоритет на безопасността и развитието на уменията. От участниците се изисква да спазват правилата за безопасност, включително използването на подходящи предпазни мерки и модификации на автомобилите. Състезанието насърчава водачите постоянно да усъвършенстват техниките си за дрифт, разширявайки границите на възможностите си.

Второто издание в България на Red Bull Car Park Drift се усъществява с подкрепата на WINBET, Puma,Devin, Transpress и Raffy Bar and Gelato.

Може да научите повече на www.redbull/carparkdriftbg.com