Компанията SPARК, предлагаща услуга за споделена мобилност у нас, разшири автопарка си в България със 100 нови електромобила. Петдесет от тях са Peugeot e-208 и петдесет - Opel Corsa Electric. Автомобилите са закупени от "София Франс Ауто", официален представител на марките Peugeot и Opel за България, а доставката и въвеждането им в SPARK ще се осъществява поетапно.

С тази сделка общият размер на автопарка на SPARK в България достига над 750 електрически автомобила. Това е увеличение за втори път в рамките на няколко месеца. С тези два нови модела SPARK ще може да отговори на нарастващото потребителско търсене в София и Пловдив.

Снимка: СФА

SPARK е услуга, която позволява наем на електрически автомобил през мобилно приложение, както краткосрочно, за няколко минути или часа, така и за дни, седмици и дори месеци чрез дългосрочни пакети.

Калкулирането на стойността за услугата е на база време и изминати километри, а наемането и освобождаването на колите се извършва през мобилното приложение и във всяка точка в рамките на обособените SPARK зони в София и Пловдив, които покриват по-големите части и на двата града.

Снимка: СФА

Новите модели Peugeot e-208 и Opel Corsa Electric са с висок клас на оборудване, повече системи за сигурност и за подпомагане на управлението, както и автономен пробег от над 300 км. И двата модела имат възможност за бързо зареждане с до 100 кВт, което отнема около 30 минути за да се зареди напълно батерията на автомобила.

Двата електрически модела бяха представени в столичния търговски център The Mall, където се намира и най-големият център от станции за бързо зареждане на електромобили в страната с над 20 зарядни точки с мощност до 180 кВт.

Снимка: СФА

Електрическото Peugeot e-208 е оборудвано с електромотор с мощност 136 к.с. и въртящ момент 260 Нм, който осигурява незабавна реакция още със старта. Пробегът с едно зареждане на батерията от 50 кВтч е 362 км. Средната консумация на енергия е 13,3 кВтч на 100 км. Може да бъде зареждан както на стандартна AC станция с 11 кВт, така и на бърза DC станция със 100 кВт, която осигурява от 20% до 80% от капацитета на батерията за по-малко от 25 минути.

Снимка: СФА

Opel Corsa Еlectric е компактен, маневрен и практичен автомобил, перфектен за градски условия. Моделът предлага най-модерните технологии в сферата на електрическата мобилност, включително термопомпа като част от стандартното оборудване, както и множество системи за асистенция на водача. Моделът разполага с изцяло дигитално инструментално табло и с 10-инчов сензорен екран за мултимедията с възможност за дублиране на смартфон.

Снимка: СФА

Със своя автономен пробег от 359 км според стандарта WLTP, чаровният компактен автомобил е напълно подходящ за ежедневна употреба без никакви ограничения. Акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч може да се зареди до 80% само за 30 минути.

Удоволствието от шофирането също е гарантирано благодарение на задвижващата система на модела. Чрез максималната си мощност от 136 к.с. и въртящ момент 260 Нм, който е на разположение по всяко време, електрическата Corsa има отлични реакции и спортна динамика на пътя.