Skoda представи концепция за състезателен автомобил, базирана на електрическия SUV Enyaq - Skoda Enyaq RS Race. Разработен от подразделението Skoda Motorsport, автомобилът се отличава с редица подобрения, целящи да намалят теглото и да подобрят производителността на електромобила.

Вижте как изглежда Skoda Enyaq RS Race >> >> >>

В сравнение със стандартния модел, Enyaq RS Race е с 300 кг по-лек, благодарение на използването на биокомпозитни панели, съдържащи влакна от лен, и леки поликарбонатни прозорци. В резултат на това общото тегло на автомобила е около 1950 кг.

Skoda Motorsport е променила и външния вид на Enyaq, като е добавила аеродинамичен пакет с различни въздухозаборници и спойлери. Задната част е снабдена със значителен спойлер за подобряване на притискателната сила, а автомобилът разполага с нови 20-инчови джанти, проектирани с цел подобряване на аеродинамиката. Окачването също е оптимизирано за състезателни условия, като позволява индивидуални настройки на твърдостта на пружините и амортисьорите.

Автомобилът се задвижва от два електромотора, захранвани от батерия с капацитет 82 киловатчаса, като общата мощност е 335 конски сили. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за под 5 секунди, но максималната скорост остава същата като при стандартния модел - 180 км/ч.

Интериорът на Enyaq RS Race също е претърпял значителни промени. Škoda е премахнала повечето стандартни елементи и е добавила ролкейдж, ръчна спирачка, противопожарен превключвател и предпазни панели. За управление автомобилът разполага с ново кормило, пригодено за състезания.

Въпреки че е малко вероятно този модел да бъде пуснат в продажба, Skoda използва този проект за тестване на нови технологии, включително биокомпозитни материали, които може да бъдат приложени в бъдеще.