Италианските марки винаги са се отличавали с неповторим стил и предизвикват емоции, които няма как да бъдат сравнени с ефекта на моделите на останалата част от автомобилния свят. Въпреки че засега не може да се похвали с привилегията да представи официални щандове на легендарни производители на бутикови машини като Ferrari или Lamborghini, автосалонът в София определено има какво да покаже като продукция от Италия. Две от най-емблематичните имена на италианската автомобилна индустрия - FIAT и Alfa Romeo, ще бъдат подобаващо представени от официалния им вносител за страната ни - "София Франс Ауто".

Снимка: FIAT

В годината, в която чества своята 125-та годишнина, емблематичната италианска марка FIAT се завръща на салона в София. Един от най-старите действащи брандове и водещ в групата на Stellantis ще зарадва почитателите на Dolce Vita живота с присъствието си на 26-ото изложение в столицата.

Традиционно марката присъства в компактните сегменти в Европа и моделите на щанда в Соифия няма да правят изключение от правилото. Пред широката публика в България ще дебютира тазгодишната премиера - FIAT 600. Компактният градски SUV беше представен преди по-малко от три месеца и вече се превърна в хит сред почитателите на марката, които имат възможност да избират между две версии на задвижване - електрическа и хибридна.

Снимка: FIAT

Стилен италиански дизайн, съчетан с пъстри цветове и богато оборудване, включващо елементикато hands free отваряне на багажника, масаж на шофьорската седалка, цветотерапия и LED осветление правят чаровния всъдеход желан спътник за всички, които прекарват повече време в градския трафик. FIAT 600 се предлага в три нива на оборудване, които да отговорят на нуждите и предпочитанията на всеки клиент.

Очаквано на щанда на FIAT ще присъства и легендарния 500е. Емблематичният малък градски автомобил, който се предлага в изцяло електрическа версия, блести с премиум оборудване, уникално JBL озвучаване с 4 виртуални стаи за изключително музикално преживяване и специална допълнителна врата за лесен достъп до задните места.

FIAT 500e

Снимка: FIAT

През 2024 година спортното подразделение на FIAT - Abarth, чества юбилей - 75 години от създаването си. Годишнината беше отбелязана със специална версия на модела 695, лимитирана до 1949 броя, кореспондиращи с годината, в която "Скорпионът" се появява на пътя. Последният екземпляр от тази знакова версия ще зарадва посетителите на автосалона в София и ще донесе екзотична спортна нотка на щанда на марката.

Юбилейният Abarth 695 75th Anniversario е решен в черно със златни елементи, юбилейни лога, салон от Alcantara, аудиосистема beats, карбонови спортни седалки Sabelt, спирачни апарати Brembo, спортно окачване Koni и изпускателна система Record Monza. Този уникален автомобил е последният Abarth с бензинов двигател, който в случая генерира 180 к.с.

Снимка: Stellantis

Легендата Alfa Romeo също е подготвила сериозно представяне, като засега можем да разкрием един от експонатите, който сам по себе си заслужава специално внимание. Става дума за един от най-динамичните и спортни SUV модели на планетата, а именно Stelvio Quadrifoglio, който се задвижва от 2,9-литров битурбо V6 двигател, чиято мощност наскоро беше допълнително увеличена до 520 к.с.

С максимален въртящ момент от 600 нютонметра, кръстеният на един от най-прочутите планински проходи в Италия модел се катапултира за забележителните 3,8 секунди от място до 100 км/ч и може да се похвали с динамика, която спокойно причисляваме към най-доброто, което може да бъде открито в SUV сегмента.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Снимка: FIAT

За всички читатели на Dir.bg ще има отстъпка от 20% от цената на билета за автосалона. За да я получат трябва да влязат в страницата на Eventim.bg - Автомобилен салон София и да въведат промокода: AUTODIR20