Получената сума е малко по-малка от тази за предходната година. Това съобщи днес компанията, цитирана от ДПА и БТА.

Общото му възнаграждение миналата година е било около 6,11 милиона евро (6,55 милиона долара), според доклад за заплатите на групата. През същия период на 2021 година роденият в Швеция Калениус е спечелил 6,14 милиона евро.

Възнаграждението е било разделено основно на фиксиран компонент от 1,73 милиона евро и променлив компонент от 3,86 милиона евро. Променливият компонент зависи от постигането на определени цели и частично се изплаща със закъснение.

Така главният изпълнителен директор е спечелил значително повече от колегите си в изпълнителния съвет, чиито заплати са били в диапазона между 3,1 милиона евро и 3,6 милиона евро.

Благодарение на луксозните модели и увеличението на цените компанията е постигнала значително по-голяма печалба спрямо 2021 година. Консолидираният резултат е бил 14,8 милиарда евро. Това е с една трета повече, отколкото през предходната година, ако се вземат предвид само продължаващите операции.

Допълнителната печалба от милиарди евро, дължаща се на отделянето на бизнеса с камиони Daimler Truck, е увеличила печалбата на групата до над 23 милиарда евро през 2021 година. Приходите са нараснали с 12 на сто до 150 милиарда евро през 2022 година.