Шведският автомобилен производител Scania представи първия по рода си хибриден камион, оборудван с ремарке с десетки слънчеви панели, които могат да осигурят енергия за изминаване на до 10 000 км годишно. Превозното средство вече е успешно тествано по обществените пътища и сега Scania се надява да разработи подобна технология за масова употреба в търговските превозни средства. Общата площ на слънчевите панели, разположени отстрани и на покрива на 18-метровото ремарке, е 140 m2.

"Никога досега слънчеви панели не са били използвани за генериране на енергия за задвижването на камион" - заяви ръководителят на отдела за научни изследвания на Scania Стас Крупениа. "Този естествен източник на енергия може значително да намали емисиите в транспортния сектор" - допълни още той.

Енергията, генерирана от слънчевите панели, осигурява на камиона пробег до 5000 км годишно в Швеция, въпреки че в страни с повече слънце, като Испания, тази цифра би се удвоила. Изследователите смятат, че използването на слънчева енергия може да се удвои в бъдеще чрез използването на нови фотоволтаични клетки от перовскит.

"Нашите изследвания на ефективни и леки слънчеви клетки ще бъдат наистина важни, особено когато става въпрос за използването им в бъдещите камиони" - посочва Ерик Йохансон, професор по физикохимия в шведския университет в Упсала, който участва в проекта. По думите му това е един вълнуващ проект, в който академичните среди и индустрията работят заедно, за да се опитат да намалят въздействието на камионите върху климата.

Хибридният камион е част от усилията на компаниите и институциите по света да проучат начини за преминаване от превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, към по-екологични решения. Миналата година холандският стартъп Lightyear демонстрира превозно средство, захранвано от слънчева енергия, което може да измине стотици километри с едно зареждане.

Описван като "най-ефективния и екологичен" автомобил в света, Lightyear One вече е наличен за предварителна поръчка и се очаква да бъде първият четириколесен соларен автомобил, който може да превозва повече от един пътник, който ще се появи на пазара.